Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
  • DM Pharma
  • Abonnere
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn
Artikkelbilde

Illustrasjonsbilde: GettyImages

Apotekene er nesten tomme for medisinsk cannabis

Statens legemiddelverk (SLV) melder om mulig mangelsituasjon på noen cannabis-produkter. Godkjenning om bytte gjelder frem til 15. september.

Publisert: 2020-09-04 — 13.51

– Grossistene er tomme for flere varianter av medisinsk cannabis fra Bedrocan International, og har bare små mengder av de øvrige variantene, heter det i en pressemelding fra Statens legemiddelverk.

Det ser ikke ut til å bli en langvarig mangelsituasjon, og en apotekkjede vil få Bedrocan-produkter fra uke 36, altså inneværende uke, heter det på SLVs nettsider.

Legemiddelet har ikke markedsføringstillatelse i Norge, men står oppført under listen over legemidler på godkjenningsfritak. Felleskatalogen beskriver legemidlene det er snakk om som «Blomst, tørket».

ANTALL: – Vi antar det er mellom to- og tre-hundre som nå bruker dette, sier Sigurd Hortemo, overlege i SLV til Dagens Medisin.

Foto: Per Corneliussen

Legemiddelet er i motsetning til cannabisekstrakter, den faktiske planten. (Begrepsforvirringen rundt medisinsk cannabis er ytterligere forklart i Tidsskriftetartikkel av Serkeland et al.)

Alternativ behandling
SLV oppfordrer pasienter som ikke skulle få utlevert legemidler i apotek til å kontakte fastlege for alternativ behandling.

For pasienter med gyldig resept på Bedrocan, Bediol eller Bedica tillater Legemiddelverket at apoteket om nødvendig bytter mellom variantene Bedrocan, Bediol og Bedica.

Denne godkjenningen gjelder frem til 15. september.

– Apotek må angi ny dosering slik at pasientene får samme mengde av virkestoffet THC som tidligere.

SLV skriver at de har tett kontakt med apotekgrossistene, og at alle har bestillinger på leveranser fra den nederlandske leverandøren «Office for Medicinal Cannabis».

– Endrede rutiner og redusert bemanning under koronapandemien har bidratt til forsinkelsene, opplyser det statlige nederlandske byrået til Statens legemiddelverk.

Om lag to til tre hundre pasienter
– Det var om lag to hundre pasienter som fikk dette via norske apotek i 2019. Vi antar det er mellom to- og tre-hundre som nå bruker dette, sier Sigurd Hortemo, overlege i SLV til Dagens Medisin.

– Produktene dette gjelder er malt cannabisplante, som eksporteres av et kontor i det nederlandske helsedirektoratet. Dette er standardiserte produkter med litt forskjellig innhold av virkestoffene (THC og CBD), forklarer Hortemo.

Han forklarer at forskrivning skjer ved at leger søker godkjenningsfritak, og at medikamentet utleveres via norske apotek. Det er bare spesialister på sykehus som kan søke om produkter med mer enn en prosent av virkestoffet THC.

– De fleste pasientene som får medisinsk cannabis har kronisk smerte, eller plager ved kreftsykdom, forklarer Hortemo.

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

Nyheter fra startsiden

DM ARENA DIGITAL: Post ESMO

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!