Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
  • Abonnere
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn

FOREBYGGING: Deltakerne i studien fikk råd og støtte til en sunn livsstil gjennom fysisk aktivitet på resept, åpne forelesninger, kontakt med ernæringsfysiolog, røykeavvenning, vektgrupper og stresshåndtering. Illustrasjonsfoto: Colourbox

Forebygging «på resept» reduserte risiko for å dø av hjerte- og karsykdom

–  Studien viser at primærhelsetjenesten fyller en viktig funksjon for å redusere både forekomst og dødelighet av hjerte- og karsykdom, mener førsteforfatteren av en langtidsstudie som nylig er publisert.

Publisert: 2020-08-04 — 09.50
Denne artikkelen er over ett år gammel.

Et prosjekt som fulgte pasienter over 22 år viser at fysisk aktivitet og en sunn livsstil reduserer risikoen for å dø av hjerte- og karsykdom med 21 prosent. Studien er publisert i British Journal of Sports Medicine, og har fulgt et forebyggingsprogram med fokus på fysisk aktivitet og en sunn livsstil.

Forskerne fra Karolinska Institutet fant at risikoen for å dø av hjerte- og karsykdom var redusert med 21 prosent. De fulgte 5671 personer i 22 år, via primærhelsetjenesten.

Ansvarlig for studien, professor Mai-Lis Hellénius, mener studien viser at primærhelsetjenesten fyller en viktig funksjon for å redusere både forekomst og dødelighet av hjerte- og karsykdom, men også død av andre årsaker.

– Studien viser også at man kan implementere et individ– og populasjonsinnrettet forebyggingsprogram i stor skala, og som gir langsiktig effekt på helsen, sier hun til Kis hjemmesider.

Studien sammenlignet 5761 personer som besøkte primærhelsetjenesten i Sollentuna i årene 1988 og 1993, og som deltok i forebyggingsprogrammet, med nær 35000 referansepersoner fra resten av Stockholms län i samme periode.

Deltakerne fikk råd og støtte til en sunn livsstil gjennom fysisk aktivitet på resept, åpne forelesninger, kontakt med ernæringsfysiolog, røykeavvenning, vektgrupper og stresshåndtering.

 

 

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

OBS! Du må logge inn for å kommentere

Bli medlem

Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!