Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
  • DM Pharma
  • Abonnere
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn
Artikkelbilde

Helseminister Bent Høie (H). Arkivfoto.

Høie: Nok kommuner har signert intensjonserklæring om Akson

Helseminister Bent Høie (H) sier til Dagens Medisin at et tilstrekkelig antall kommuner nå har signert intensjonserklæringen om Akson.

Publisert: 2020-06-26 — 14.27

Fredag sier helseminister Bent Høie at målet om intensjonserklæringene nå er nådd:

– Ja, kommuner som representerer over 55 prosent av innbyggerne utenfor Midt-Norge har signert eller vedtatt signering av intensjonserklæring, sier han.

Dagens Medisins artikler om En innbygger, en journal og Akson er samlet her.

KS' oversikt viser et mindre antall fredag, men dette skyldes ifølge Høie at alle ikke er formelt signert og oversendt til Helse- og omsorgsdepartementet ennå.  

Det var et krav at kommuner som representerer minst 55 prosent av befolkningen (utenfor Midt-Norge) måtte signere intensjonserklæringen. Fristen er 1.juli.

Det var den 14.april at helseminister Bent Høie (H) sendte et brev til alle landets kommuner, og sterkt oppfordret dem til å signere en intensjonserklæring om Akson. Denne er ikke økonomisk forpliktende, men skal signalisere at kommunene støtter prosjektet.

Akson er foreslått finansiert som et spleiselag mellom staten og kommunene. For at staten skal være med å finansiere sin andel av Akson må det sannsynliggjøres at et tilstrekkelige antall kommuner ønsker å ta felles kommunal journal i bruk, er beskjeden fra helseministeren.

Den foreslåtte samhandlings- og journalløsningen Akson anslås til å koste 22 milliarder kroner, og å kunne tas fullt i bruk om vel ti år.

Tanken er at helsepersonell i kommunene skal kunne jobbe i samme journalløsning, og samhandle seg imellom. Og den felles kommunale journalløsningen skal kunne snakke med andre digitale løsninger i hele Helse-Norge, ifølge Direktoratet for e-helse, som har ansvaret for prosjektet.

Men svært mange aktører er negative til prosjektet, som får kritikk for å være for stort, for dyrt, og å ta for lang tid.

Legeforeningen, IT-fagmiljøer, leverandører og politikere er blant aktører som retter sterk kritikk mot planene.

 

 

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

Nyheter fra startsiden

KOMMUNELEGER VARSLER OM HØYT ARBEIDSPRESS

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!