Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
 • DM Pharma
 • Abonnere
 • Annonsere
 • Kontakt oss
 • Nyhetsbrev
 • RSS
 • Facebook
 • Twitter
 • Ledig jobb
 • Logg inn
Artikkelbilde

ORD-DUELL: Helsebyråd Robert Steen og helseminister Bent Høie har ikke samme virkelighetsoppfatning om Akson, journalsystemet som staten ønkser å innføre i norske kommuner. 

Foto: Vidar Sandnes

Helsebyråd Steen til helseminister Høie: – Er det et jobbtilbud?

Helseminister Bent Høie (H) sammenligner Akson med «et godt gammeldags borettslag». –  Mange ser ut til å ha glemt det, men på 80-tallet gikk borettslag konkurs, parerer helsebyråd Robert Steen (Ap). 

Publisert: 2020-06-19 — 13.04

Robert Steen, byråd for helse, eldre og innbyggertjenester i Oslo kommune, er fortsatt «veldig bekymret» for å skulle signere intensjonserklæring om Akson, noe har redegjorde for i Dagens Medisin tidligere denne uken. 

LES OGSÅ
Oslo-byråd om Akson-frist: – Jeg er veldig bekymret

Dagens Medisins artikler om En innbygger, en journal og Akson er samlet her.

Det fikk helse- og omsorgsminister Bent Høie til å ta til tastaturet og svare at:

– Jeg ser at Robert Steen har brukt bilde av at de skal kjøpe en dyr villa uten å ha vært på visning. Det er et totalt feil bilde. Akson er et godt gammeldags borettslag. Det eies av alle andelseierne, men som i et borettslag så er det de som er med fra begynnelsen som har mest innflytelse for hvordan borettslaget blir bygget. 

LES OGSÅ
Høie svarer Steen: – Akson er et godt gammeldags borettslag

Robert Steen skriver i en uttalelse til Dagens Medisin at han «har sans for Høies ordvalg og er redd han treffer igjen»: 

– Jeg kjenner ikke Høie så godt og vet lite om hans yrkesbakgrunn, men jeg startet mitt arbeidsliv i Norges fjerde største boligbyggelag på 80-tallet. Vi hadde blant annet det økonomiske forretningsføreransvaret for over 100 borettslag i Oslo-området. Mange ser ut til å ha glemt det, men på 80-tallet gikk borettslag konkurs.

Må lære av boligkrisen
Akson er tenkt som et spleiselag mellom staten og kommunene; derav intensjonserklæringen: For at staten skal finansiere sin andel av Akson må det sannsynliggjøres at et tilstrekkelige antall kommuner ønsker å ta felles kommunal journal i bruk. 

– Et borettslag er som regel organisert på en måte hvor andelshaverne har gjensidig økonomisk ansvar for hverandre og når lagets økonomi blir utfordret og andelshavere trekker seg ut blir den gjenværende økonomiske byrden gradvis økende til også de mest solide andelshaverne knekker. Læringen vi trakk etter boligkrisen på 80-tallet var at boligbyggelagene begynte å bygge opp sikringsfond for å avhjelpe borettslag som kom i økonomisk utfordrende situasjoner, argumenterer Steen og fortsetter: 

– Dersom det er Høies intensjon å meddele at staten stiller opp for kommunene som garantist skulle de økonomiske forutsetningene for Akson vise seg ikke å holde vann, så er dette et positivt signal som jeg vil støtte. Jeg er imidlertid redd dette dessverre ikke er Høies intensjon.

«Manglende visning»
Steen skriver videre at det ikke var hvordan man organiserer eierskapet av norske hjem og boliger som var hans hovedanliggende da han brukte bildet av Akson-prosjektet som «å skulle kjøpe en dyr villa uten å ha vært på visning». 

– Det var «manglende visning» som var mitt poeng. Det mangelfulle grunnlaget bak finansieringsplan, plan for nødvendig samhandling med andre aktører og systemer, plan for organisering og eierskap samt plan for drift og videreutvikling av et av norgeshistoriens mest komplekse, omfattende og dyreste transformasjonsprosjekter.

Flere vil ha svar
Han peker også på at det ikke bare er han som ber om avklaring på «disse fundamentale spørsmål»:

Det er jeg redd i henhold til styringssystemene i kongeriket fordrer at Bent Høie og jeg må bytte jobber.
Robert Steen, helsebyråd Oslo kommuner

– Det er Høies eget e-helse styre som har bedt om at svar på disse spørsmålene blir levert. 1. juli er kvalitetssikringsrapport nummer to varslet og per i dag har, etter hva jeg er kjent med, verken e-helse styret eller noen andre gitt svar på ovennevnte spørsmål, skriver han og avslutter: 

– Snarere tvert imot så leser jeg nå at Bent Høie mener at det er jeg som skal besvare spørsmålene til e-helsestyret. Det er jeg redd i henhold til styringssystemene i kongeriket fordrer at Bent Høie og jeg må bytte jobber.

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

OBS! Du må logge inn for å kommentere

Bli medlem
 • Sven Richard Haugvik 22.06.2020 09.17.44

  Lege

  Spørsmålet er basalt. ORDEN I EGET HUS fra Høies borettslag ANDELSEIERS VEDLIKEHOLDSANSVAR, kf. borettslagsloven§ 5-12 paret med veileder fra Difi (Norwegian Digitalisation Agency) gir en innføring i hvordan vi i offentlig sektor bør rydde og forvalte med erfaringer fra sentrale offentlige etater som har kommet et stykke på vei i ryddeprosessen fra kjeller til felles rammer på EUs loft. Eksempler 1) Andelseier har ansvar for å holde leiligheten fri for insekter og skadedyr. 2) Andelseier må sørge for at rømningsveier ikke er blokkert fra eget bo. 3) Oversikt over behandling av personopplysninger for å ivareta personvern, oversikt over all informasjonsbehandling. 4) Tillit: Innsyn i offentlig forvaltning er viktig for demokratiet, for likebehandling og i kampen mot korrupsjon og maktmisbruk. Orden i eget borettslag legger grunnlaget for transparens. 5) Referansekatalogen. 6) Blokkjeder, «regulatoriske sandkasser» og andre lekegrinder som NEHS - NUIT - NUFA - områdeutvalg - standardis.u.

 • Sven Richard Haugvik 22.06.2020 19.16.25

  Lege

  Snakk med Arild Sundberg, Oslo kommune, eller helst Ivar Halvorsen, fastlegerepresentant, som sitter i Nasjonalt e-helsestyret som er det øverste nivået for borettslaget Akson. E-helsestyret samler topplederne i helse- og omsorgsektoren for å samordne og styre e-helseutviklingen i Norge. Kommunene er representert med KS og Bergen, Bærum, Kvinesdal, Stavanger og Oslo. «– Fastlegene er veldig fornøyd med sine journaler. De kan beholde dem hvis de vil», sa Christine Bergland, dir. Digi.no! Spørsmål fra FLO (grasrotas representant) « – Jeg lurer på hva hun mener. Man har jo vedtatt at det skal være frivillig, men at tvang kan være akt etter 2030 når man kommer under et visst antall brukere. Samtidig heter det jo i styringsdokumentet at hele prosjektet står og faller på at alle er med», sier Stavanger-fastlege Ivar Halvorsen. Han sitter i Nasjonalt e-helsestyre og er nestleder i Allmennlegeforeningen. P.s. Mulig direktør Christine Bergland kunne henge seg på begrepsavkl. og metaforene også!

Nyheter fra startsiden

DM ARENA DIGITAL: Post ESMO

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!