SMITTEVERNGAVER: Intensivsykepleier Kristin Hjelkrem ved Medisinsk klinikk ved Ullevål sykehus, tok i mot beskyttelses-visirer laget av Bjørnar Brende Smestad. 

Foto: Anne Grethe Storvik

Nå har Bjørnar og dugnadsgjengen levert over 13.000 visirer landet over

Privatpersoner kastet seg rundt for å lage smittevernutstyr til sykehusene. - Vi er veldig takknemlige, sier Helse Nord-sjefen. 

Denne artikkelen er mer enn fire år gammel.

Det hele blir organisert gjennom en Facebook-gruppe og permittert sivilingeniør Bjørnar Brende Smestad er en av dem som har tibudt seg å hjelpe.

Dagens Medisin traff ham da han kom syklende med 3D-printede visirer til Ullevål sykehus.

Facebook-gruppen som organiserer frivillige som tilbyr seg å 3D-printe visirer har i skrivende stund 3100 medlemmer som bidrar på ulike måter.

Smestads oppgave er montering, han klipper ut plasten og fester strikkene. I det siste har han også hjulpet med organiseringen av bestillinger og levering til hjemfylket Møre og Romsdal.

- Onsdag morgen er 13.196 visirer sendt til hele landet. Posten bidrar med gratis frakt, noe som gjør at vi har fått levert masse, sier han.

I ferd med å ta igjen etterslepet

Cecilie Skog poserer i visir på Instagram Foto: skjermbilde

Siden initiativet ble tatt for et par uker siden, har gruppen slitt med å levere alt som etterspørres. Men nå er de i ferd med å ta igjen etterslepet.

- Man kan kanskje si at vi er en uorganisert produksjonsgjeng, men det at vi er spredt over hele landet gjør at vi også får levert til de mindre sykehusene, sier han.

De har også fått hjelp fra uventet hold. Den kjente polfareren Cecilie Skog, som nå er tilbake i sykepleieryrket, har på Instagram publisert et bilde iført visir laget av dugnadsgjengen.

Også OUS har på sin Instagram-profil lagt ut bilde av en sykepleiergjeng iført visirene.

- Det var broren til den ene sykepleieren som hadde hørt om oss. Han tipset søsteren, kom og hentet visirer og leverte til dem, sier Smestad.

Takknemlig

- Visiraksjonen er helt enestående.

Det sier administerende direktør i Helse Nord, Cecilie Daae. 

Hun er veldig takknemlig for de mange initiativene rundt om i landet. 

- Det tror jeg vi alle som har et ansvar i denne situasjonen er. Det er jo sånn at alle monner drar i en slik situasjon, selv om det er en del arbeid med å følge opp alle de gode initiativene.

Powered by Labrador CMS