OVERTOLKET: Redaktørforeningens Reidun Kjelling Nybø mener Lars Kittelsen har overtolket når han argumenterer mot at helseforetakene skal gi opplysninger om hvilke underliggende sykdommer korona-ofrene har. 

Foto: Hans Trygve Holm

Mener Lars Kittilsen tar feil om taushetsplikt

– Selv ved helseforetak som har flere hundre tusen mennesker i nedslagsfeltet opplyser man ikke om kjønn og/eller alder – av «personvernhensyn». Det henger ikke på greip, mener Norsk Redaktørforening

Denne artikkelen er mer enn fire år gammel.

Norsk Redaktørforening mener helseforetakene gjør et ulovlig inngrep i informasjonsfriheten når de nekter å gi ut informasjon om Covid-19-dødsfall.

Lars Kittilsen, kommunikasjonssjef ved Sykehuset Telemark kan på sin side ikke forstå at det er journalistisk avgjørende at et sykehus må oppgi detaljert alder, kjønn og bostedskommune når noen blir smittet eller dør av Covid-19 og sier blant annet at: 

- Å opplyse om underliggende sykdommer er selvsagt taushetsbelagt, uttalte Kittilsen til Dagens Medisin 2. april. 

– Har nok overtolket oss
Redaktørforeningen mener Kittilsen tar feil om taushetsplikt: 

- Lars Kittelsen har nok overtolket oss når han argumenterer mot at helseforetakene skal gi opplysninger om hvilke underliggende sykdommer korona-ofrene har. Det vi har sagt er at man normalt kan gi opplysninger om de hadde underliggende sykdommer eller ikke, skriver generalsekretær Arne jensen og assisterende generalsekretær Reidun Kjelling Nybø i en felles uttalelse.

– Komiske utslag av helseforetakenes tolkning
Jansen og Nybø mener dette nå ikke spiller noen veldig stor rolle.

– Poenget er at Kittelsen tar feil når han hevder at det å gi opplysninger om slike sykdommer per definisjon er brudd på taushetsplikten. Det forutsetter at pasientene kan identifiseres utover den krets som uansett kjenner han eller hennes tilstand. Og det gjelder også om man ikke gir opplysninger om underliggende sykdommer. Nå ser vi nesten komiske utslag av helseforetakenes tolkning av taushetsplikten. Selv ved helseforetak som har flere hundre tusen mennesker i nedslagsfeltet opplyser man ikke om kjønn og/eller alder – av «personvernhensyn». Det henger ikke på greip.

Powered by Labrador CMS