Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
  • DM Pharma
  • Abonnere
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn
Artikkelbilde

TILBAKE: Nadim Latif er tilbake på jobb hos Legegruppen Manglerud etter å ha blitt satt i karantene som følge av at en av pasientene hans fikk Covid-19.

Foto: Camilla Carlson

Han tok imot en av de første smittede – nå er han redd for å bli syk selv

Fastlege Nadim Latif mener helsepersonell er «kanonføde», og er kritisk til at myndighetene ikke var bedre forberedt.

Publisert: 2020-04-02 — 14.22

En fredag i starten av mars får fastlege Nadim Latif ved Legegruppen Manglerud inn en hastepasient. Mannen i 90-årene som har falt om på handletur har lenge vært pasient ved legesenteret.

– Han hadde rett og slett segnet om, så da han kom inn hos oss ble han møtt av to helsesekretærer som tok ham under hver skulder. Jeg bestilte noen prøver, før jeg fikk ham inn til meg. Det slo meg ikke i det hele tatt at han kunne være smittet, sier Latif.

Pasienten var så dårlig at han ble sendt videre i ambulanse til sykehus. Ingen smitteverntiltak ble gjort.

– Dette var før vi visste om innenlandssmitten. Vi hadde blitt advart og sjekket alle som kom fra Kina, Italia og Østerrike, men denne mannen hadde ikke vært andre steder enn her. Jeg tenkte at det var bakteriell lungebetennelse, eventuelt en influensa, og de på sykehuset stilte heller ikke spørsmålstegn ved det, sier Latif til Dagens Medisin.

– Skremmende

Latifs pasient var en av de første som fikk påvist smitte med uviss opprinnelse. Han var også blant de første som døde av sykdommen. Kasuistikken som legene hans har fått publisert i Tidsskrift for Den norske legeforening var den første publiserte artikkelen om en norsk Covid-19-pasient.

For Latif ble det en brå overgang til en ny hverdag som startet med 14 dagers karantene.

– Selv om vi fulgte med på utviklingen i Kina og etter hvert i andre land, tror jeg alle ble overrasket over hvor raskt det gikk å få smitten til Norge. Under svineinfluensaen hadde vi muligheten til å gi vaksine. Nå har vi ingenting, og det er skummelt og skremmende.

Nå er legen tilbake på legesenteret han har jobbet ved i over 17 år. Han er kritisk til at det ikke ble gjort bedre forberedelser fra myndighetenes side. Han viser til uttalelser fra tidligere WHO-sjef Gro Harlem Brundtland, som har beskrevet dagens situasjon som en «varslet katastrofe».

– Gro Harlem Brundtland oppfordret til å forberede seg på en pandemi. Jeg synes det tyder på arroganse og mulig ignoranse at myndighetene ikke har lyttet til henne.

– I skuddlinjen

Latif mener risikoen er stor for å bli smittet som fastlege. Han forteller at han flere ganger på fastlegekontoret eller legevakt har fått oppgitt at en pasient har allergi-symptomer, for så å oppdage når pasienten kommer at vedkommende har luftveissymptomer som hoste og feber.

– Det er vanskelig å forholde seg til dette. Vi har jo ikke noe alternativ, vi er førstelinje og må møte pasientene, sier Latif.

– Helsepersonell er veldig utsatt nå, vi er i skuddlinjen – vi er kanonføde.

– Det er et kraftig uttrykk å bruke?

– Ja, det er det. Men sånn er det. Vi er veldig nært innpå pasienter – uten ordentlig beskyttelse.

Latif forteller at fastlegesenteret har fått utlevert smittevernutstyr av kommunen.

– Vi fikk utlevert åtte smittefrakker, fire munnbind og åtte engangsbriller, som kan desinfiseres, av kommunen i går. Det er ikke tilstrekkelig. En frakk skal skiftes om du har hatt inne en pasient du mistenker at har Covid-19. Det vil si at vi fire fastleger som jobber sammen kan ha to pasienter hver med mistenkt smitte før vi går tomme, sier Latif.

– Vi hadde regnet med å få mye mer utstyr. Vi skulle så klart gjerne bestilt mer utstyr selv, men leverandørene er jo utsolgt for utstyr som holder forskriftsmessig god nok kvalitet.

Vil ikke ha med smitte hjem

Selv er han veldig bevisst på å hindre å ta med.

– Jeg og min kone valgte å bli leger, men våre barn valgte ikke å ha foreldre som er leger. Jeg skifter klærne mine hver dag etter jobb og tar en dusj for å ikke eksponere de hjemme for smitte, sier fastlegen.

– Det er gjort anslag som tyder på at en stor andel av befolkningen vil bli smittet av Covid-19, og det vises til at mange har milde forløp. Hva er det som gjør at du er så bekymret?

– Jeg hadde en kraftig influensa for fjorten år siden. Da var jeg borte fra jobb i fire uker og så syk at jeg måtte bli innlagt i én dag, til tross for at jeg var yngre og godt trent. Dette er seks-syv ganger verre enn influensa. Det er sjelden at en ser unge som blir lagt på respirator, det har vi tilfeller av nå, sier Latif.

– Hadde det ikke vært for idealismen og legeetikken…

– Da hadde du ikke vært på jobb?

– Nei, det hadde jeg ikke, men nå er det én for alle og alle for én. Alle vi som er helsepersonell som har kunnskap og erfaring må bare stille opp.

Møter gråtende pasienter

Viktigst er det likevel å sikre de sårbare personene i samfunnet i møte med korona-pandemien, mener Latif.

– Det er ikke fastleger det er mest synd på. Jeg møter gråtende mennesker hver dag som er bekymret for fremtiden. De er urolige for å ikke kunne betale regningene sine. Det kommer mange løfter fra politikerne, det snakkes om midler, men det går altfor tregt.

Onsdag ble det klart at alle permitterte som har søkt om forhåndsutbetaling av dagpenger nå vil få det.

– Dette er et godt tiltak, vi trenger flere slike. Min bønn til myndighetene og helseministeren er at de får sørget for raske beslutninger og å få iverksatt tiltakene raskt. Jeg pleier å si at ekstraordinære tider krever ekstraordinære beslutninger av helt vanlige mennesker. Tidspunktet for dét er nå.

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

OBS! Du må logge inn for å kommentere

Bli medlem

Nyheter fra startsiden

DM ARENA DIGITAL: Post ESMO

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!