Skjermdump fra twitter Foto:

Medisinsk forskningsprosjekt er nå raskere enn «verdens største supercomputer»

Et forskningsprosjekt som samler datakraft fra hjemme-PCer har samlet mer datakraft enn to av verdens største supercomputere, ORNL Summit.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn tre år gammel.

Nettstedet PC Gamer omtalte nylig saken.

De skriver at forskningsprosjektet folding@home har samlet så mye datakraft at det nå er to ganger så raskt som verdens største «supercomputer», ORNL Summit.

Bakgrunnen for at det er nettopp PC-gamer som omtalte saken, er at mange spill PCer innehar rask maskinvare (som Nvidia- og AMD-grafikprosessorer) som lett kan deles i forskningsnettverket.

20. mars hadde forskningsprosjektet samlet over 470 petaflops – et mål på hvor mange flyttetallsoperasjoner (floating point operations) en datamaskin kan gjøre per sekund.

Det er altså 470.000 millioner millioner flytettallsoperasjoner, per sekund.

Det var forsker og direktør Greg Bowman ved Washington University i St. Louis School of Medicine, som twitret at «supercomputeren» nå har nådd en slik størrelse:

Forskingsprosjektet folding@home har pågått siden 2000 (les mer her) og er organisert slik at man laster ned en klient på datamaskinen sin, og låner ut prosessor (CPU) og grafikkprosessor (GPU) for å kjøre kalkulasjoner, slik at man bidrar i større datasimulasjoner.

Datakraften bidrar i prosjekter både for infeksjonssykdommer som Covid-19, kreft og demens, og flere andre sykdommer.

Etter pandemien Covid-19 har bredt seg, begynte prosjektet å simulere hvordan «spike proteinet» interagerer med ACE2-reseptoren. Dette simulerer prosjektet for å blant annet undersøke hvordan medikamentell behandling målrettet kan angripe eller hemme viruset. Det skriver Bowman i en pressemelding om Covid-19.

Prosjektet har et eget diskusjonsforum dedikert til prosjekter om pandemien.

NB! PC Gamer skriver at man må være forsiktig dersom man ønsker å bidra med datakraft til prosjektet –  og passe på å laste ned klienten fra en verifisert kilde. Det er rapportert om phishing forsøk hvor nettkjeltringer søker å misbruke forskningsprosjektets navn med virusprogramvare (les om det her).

Folding@home er også tilstede på Twitter:

Powered by Labrador CMS