Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
  • DM Pharma
  • Abonnere
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn
Artikkelbilde
KAN BLI TELEFONMØTER: Det kan bli aktuelt å avgjøre hastesaker om prioritering over telefon, oppgir leder Oona Dunlop i Klinisk etikk-komité ved Oslo universitetssykehus. Foto: Anne Grete Storvik/arkivfoto

Forbereder seg på raske valg om hvem som får behandling

Avklaringer kan komme til å skje på telefon og med færre møtedeltakere enn i dag, sier leder for Klinisk-etikk komité (KEK) ved Oslo universitetssykehus, Oona Dunlop.

Publisert: 2020-03-20 — 19.00

Helsedirektoratet oppfordrer de kliniske etikk-komiteene (KEK) til å være beredt i tiden som kommer. Det fremgår av et notat Helsedirektoratet offentliggjorde torsdag med anbefalinger om hvordan helsepersonell skal prioritere mellom pasienter fremover. Alle helseforetak er pålagt å ha en klinisk etikk-komité som gir råd om vanskelige etiske dilemmaer i pasientbehandlingen.

«Vanskelige prioriteringsutfordringer på sykehus kan tas opp med de kliniske etiske
komiteene (KEK). Ledere av KEK på hver institusjon bør forberede seg på
hastesaker,» heter det i notatet.

Lege Oona Dunlop leder den sentrale kliniske etikk-komiteen ved Oslo universitetssykehus (OUS).

– Vi har ikke fått inn konkrete hastesaker av denne typen på vårt bord ennå, sier Dunlop til Dagens Medisin. 

–Men prioriteringssaker har vi fått flere og flere av de siste fem-seks årene, også som hastesaker. Det har for eksempel vært saker om nye former for kreftbehandling som er kostbare og hvem som skal få tilbud transplantasjon.

– Kan bli telefonmøter

Hun mener det er positivt at myndighetene kommer på banen, men at tenkningen i komiteene vil følge de samme prinsippene for prioritering som i dag, også fremover.

– At det blir vanskelig og vondt om det blir færre ressurser, er klart, men vi må holde fast på prioriteringskriteriene som har fått støtte i befolkningen. Vi skal følge de samme prinsippene, men lista legges høyere.

– Hvilken betydning kan det få at sakene må behandles raskt?

– Slik det er i dag vurderes hastesaker i løpet av noen dager. Da innkalles det til møte i komiteen, eventuelt også med deltakelse fra pårørende og pasient. Jeg ser for meg at dette fremover kan foregå raskere og med færre deltakere fra Klinisk etikk-komité for eksempel på telefon.

Dunlop opplyser at komiteen nå jobber med en prinsipiell drøfting av situasjonen etter oppdrag fra administrerende direktør.  

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

Nyheter fra startsiden

OSLO KOMMUNE OM OMSTRIDT JOURNALPROSJEKT

Helseråd Robert Steen

– Uaktuelt å forplikte oss ytterligere før vi får svar

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!