KAN BLI TELEFONMØTER: Det kan bli aktuelt å avgjøre hastesaker om prioritering over telefon, oppgir leder Oona Dunlop i Klinisk etikk-komité ved Oslo universitetssykehus. Foto: Anne Grete Storvik/arkivfoto

Forbereder seg på raske valg om hvem som får behandling

Avklaringer kan komme til å skje på telefon og med færre møtedeltakere enn i dag, sier leder for Klinisk-etikk komité (KEK) ved Oslo universitetssykehus, Oona Dunlop.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn tre år gammel.

Helsedirektoratet oppfordrer de kliniske etikk-komiteene (KEK) til å være beredt i tiden som kommer. Det fremgår av et notat Helsedirektoratet offentliggjorde torsdag med anbefalinger om hvordan helsepersonell skal prioritere mellom pasienter fremover. Alle helseforetak er pålagt å ha en klinisk etikk-komité som gir råd om vanskelige etiske dilemmaer i pasientbehandlingen.

«Vanskelige prioriteringsutfordringer på sykehus kan tas opp med de kliniske etiske
komiteene (KEK). Ledere av KEK på hver institusjon bør forberede seg på
hastesaker,» heter det i notatet.

Lege Oona Dunlop leder den sentrale kliniske etikk-komiteen ved Oslo universitetssykehus (OUS).

– Vi har ikke fått inn konkrete hastesaker av denne typen på vårt bord ennå, sier Dunlop til Dagens Medisin. 

–Men prioriteringssaker har vi fått flere og flere av de siste fem-seks årene, også som hastesaker. Det har for eksempel vært saker om nye former for kreftbehandling som er kostbare og hvem som skal få tilbud transplantasjon.

– Kan bli telefonmøter

Hun mener det er positivt at myndighetene kommer på banen, men at tenkningen i komiteene vil følge de samme prinsippene for prioritering som i dag, også fremover.

– At det blir vanskelig og vondt om det blir færre ressurser, er klart, men vi må holde fast på prioriteringskriteriene som har fått støtte i befolkningen. Vi skal følge de samme prinsippene, men lista legges høyere.

– Hvilken betydning kan det få at sakene må behandles raskt?

– Slik det er i dag vurderes hastesaker i løpet av noen dager. Da innkalles det til møte i komiteen, eventuelt også med deltakelse fra pårørende og pasient. Jeg ser for meg at dette fremover kan foregå raskere og med færre deltakere fra Klinisk etikk-komité for eksempel på telefon.

Dunlop opplyser at komiteen nå jobber med en prinsipiell drøfting av situasjonen etter oppdrag fra administrerende direktør.  

Powered by Labrador CMS