ERFARINGER: – Jeg var i Kina under SARS i 2003 på oppdrag fra WHO. Der fikk jeg se en situasjon som minnet om det vi nå sannsynligvis står over for. Men her hjemme i Norge har jeg aldri opplevd noe som kan måle seg med dette, sier Arne Broch Brantsæter, overlege ved infeksjonsmedisinsk avdeling ved Ullevål sykehus. Dagens Medisin møtte Brantsæter på OUS' pressekonferanse på Ullevål onsdag. Foto:

Infeksjonsmedisiner: Kan få nytte av erfaringer fra svineinfluensa og SARS

– Jeg regner med at vi får testet og videreutviklet noen av planene som ble lagt under svineinfluensa-epidemien, sier overlege Arne Broch Brantsæter, som også jobbet med SARS i Kina i 2003.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn tre år gammel.


ULLEVÅL SYKEHUS (Dagens Medisin): Brantsæter er overlege ved Infeksjonsmedisinsk avdeling ved Ullevål, som nå rigger seg for flere covid-pasienter.

– Hvordan vil den neste uken se ut for dere tror du?

–  Vi rigger oss for å få flere nye covid-pasienter. Det har vært en langsomt økende trend den siste uken og vi regner med at den fortsetter.
– Vi har omorganisert driften slik at vi skal ha flere leger og sykepleiere i direkte behandling av denne pasientgruppen. Det går blant annet på bekostning av poliklinikk til en viss grad, og andre aktiviteter som ikke er like presserende og som kan utsettes.

– Hvilke omorganiserings-tiltak har dere gjort?

– Isolatposten ved infeksjonsmedisinsk avdeling er nå øremerket covid-pasienter og vår sengepost vil også bli benyttet til disse pasientene etter hvert som det blir behov for det, sier han.

Foreløpig ikke bekymret
Poliklinikken er omorganisert slik at pasientene dels får telefonkonsultasjon og til dels utsettes timene der det kan vente, forteller Brantsæter. 

– Denne uken er vi flere som kan bidra inn i behandlingen av syke pasienter med covid. Vi får også noe personell fra andre avdelinger som kan hjelpe oss med oppgaver vi ellers tar hånd om selv. Med tanke på morgendagen er vi ikke bekymret, vi har foreløpig god reservekapasitet. Men jeg er spent på ukene som kommer. Men den nærmeste uken, eller to, så er jeg veldig rolig og tror det vil gå bra.

Brantsæter jobbet også ved OUS under svineinfluensa-epidemien. Dette er en erfaring som til en viss grad er nyttig nå, sier han.

– Under svineinfluensa-epidemien var det aldri noen reelle store utfordringer for intensivmiljøet i den forstand at det ikke var veldig mange som ble alvorlig syke. Men nå regner vi med at vi får testet og videreutviklet noen av planene som ble lagt under svineinfluensa-epidemien.

Les også: OUS vil ha koronafritt sykehus - flytter kreftpasienter

– Har du opplevd noe lignende som det vi opplever nå i din fagkarriere?

– Jeg var i Kina under SARS i 2003 på oppdrag fra WHO. Der fikk jeg se en situasjon som minnet om det vi nå sannsynligvis står over for. Men her hjemme i Norge har jeg aldri opplevd noe som kan måle seg med dette, sier Brantsæter, som også er overlege ved Nasjonal behandlingstjeneste for CBRNE-medisin (CBRNE-senteret).

Powered by Labrador CMS