UTSATTE: – Mange går i frivillig karantene. Det bør ​jo egentlig hele samfunnet gjøre, og spesielt utsatte grupper som kols-pasienter er, sier fastlege Anders Østrem i bydel Alna i Oslo. Foto: Vidar Sandnes

Må behandle kolspasienter over video

Fastlege Anders Østrem i Alna bydel i Oslo forteller at det nå blir mye video og e-konsultasjoner for pasienter med KOLS – og de uten. 

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fire år gammel.

– Sånn som instruksen er nå skal ikke kolspasienter inn på time hos oss, sier fastlege Anders Østrem som er styremedlem i Lunger i praksis. 

Ettersom ingen kols-pasienter skal inn til fastlegene slik behandlingen nå er med spredningen av koronaviruset, må analyser av lungefunksjonen ​og fysiske undersøkelser utsettes.

Østrem forteller at legesenteret hadde videoløsning fra før, men at han selv ikke har tatt det i bruk før nå. 

– Det er veldig bra. 

Bruker video
Via video, forklarer han at de nå prøver å trygge kols-pasientene på å følge rådene som myndighetene gir.

– Mange går i frivillig karantene. Det bør ​jo egentlig hele samfunnet gjøre, og spesielt utsatte grupper som kols-pasienter er.

Østrem mener hovedutfordringen med viruset for kols-pasientene, er at mange føler seg dårlig, men at det er vanskelig å ta dem inn på time for ​undersøkelse og samtale. 

– Da blir utfordringen å trygge dem på andre måter. Pasientene skal ha fått egne behandlingsplaner. Mange har ​derfor medisiner klare, som de kan bruke ved forverrelser.

Etter at det kom nye anbefalinger og så mangelsituasjon ​på vaksinen for lungebetennelsesvaksine, har mange henvendt seg om det. 

– Det er mange KOLS-pasienter som ser bekymret på mangel på lungebetennelsevaksine. ​Flere har misforstått og tror at denne ​vil beskytte mot lungebetennesle​n som ​kan komme av koronavirus​et. Men det ​gjør den ikke ​jo, forklarer han.

Kan få vaksine senere
Østrem forklarer at de trygger pasientene på at de kan ta denne vaksinen når det kommer inn mer vaksine til sommeren. 

– Hvis alle får denne vaksinen så blir belastningen på helsevesnet mindre ​ noe som vil gi økt kapasitet for å ta vare på alle med komplikasjoner fra korona. ​Nå må vi isolere folk og passe på å følge råd om hånd og hoste-hygiene. Så kan vi oppsummere senere, sier han.

Østrem peker på at virusutbruddet har vært en ilddåp for mange fastleger som ikke var vant med video.  – Dette er noe helt annet enn å ha en pasient inne på en vanlig konsultasjon, men mye kan løses på video. For all del. Nå er vi tvunget til å bruke det og da ser vi nytten på sikt. 

Powered by Labrador CMS