Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
  • DM Pharma
  • Abonnere
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn
Artikkelbilde
VENTER MED «SUG I MAGEN»: – Det å gjøre om på ting, og å organisere poliklinikk og henvisingsarbeid på en annen måte, har vi snakket om lenge. Nå ble det kickstart, forteller ortoped Trude Basso ved St, Olavs hospital. Ventetiden gir «sug i magen», forteller hun. Foto: Privat

– Vi venter på bølgen. Det føles veldig stille før stormen

Ortoped Trude Basso tenker at ganske mye som skjer nå i sykehusene vil endre ting på varig basis.  De siste dagene har også gitt aha-opplevelser om organisering.

Publisert: 2020-03-17 — 14.57
Denne artikkelen er over ett år gammel.


– Vi venter på bølgen. Og vi lurer på om den kommer, eller ikke kommer. Det føles veldig stille før stormen.

Dette forteller Trude Basso, ortoped ved St.Olavs hospital i Trondheim.

Hun opplever at ventetiden før et eventuelt massivt innrykk av covid-pasienter gir «sug i magen». Og hun ser en organisering som inspirerer.

– Hva gjør dere nå?

– Vi organiserer, endrer det som er planlagt av virksomhet fra tidligere, og noen pasienter må vente. Men akkurat nå håper vi å få gjennomført alt av behandlinger og undersøkelser som ikke bør utsettes av medisinske årsaker, sier Basso.

– I dag har jeg jobbet poliklinikk og vi har tatt alle pasienter utenom en, på telefon. Egentlig skulle vi ha fullt opp med oppmøtepasienter hele dagen. Det funker kjempefint.

– Gir dette ideer til organisering man kunne ha begynt med tidligere?

– Man kan jo spørre seg hvorfor vi ikke har gjort dette i en slik utstrekning før. Det er jo litt vane også. Men dette er et spark i baken. Jeg kan jo bare snakke ut fra meg selv og min egen kliniske hverdag.

– Det å gjøre om på ting, og å organisere poliklinikk og henvisingsarbeid på en annen måte, har vi snakket om lenge. Nå ble det kickstart: Jeg er i praksis ferdig med alle pasientene jeg skulle hatt i ettermiddag fordi de gikk så raskt. Så det er noen aha-opplevelser rundt organisering, sier hun.

Basso har tanker om at ganske mye som skjer nå i sykehusene vil endre ting på varig basis:

– Som for eksempel at man bruker video og telefon i større grad, slik at ikke alle trenger å komme inn. Vi har jo selvsagt visst om og tenkt på dette, men det er inspirerende å leve det ut i praksis. I denne situasjonen er vi veldig bevisst på siling av pasienter; og samtidig gjør vi en dobbeljobb da dette er pasienter som er vurdert før men som nå vurderes på nytt. Noen prioriteres opp, andre må vente.

Basso forteller at det nærmest er en glede å ringe pasientene for tiden, selv om budskapet er at de får utsatt behandlingen sin.

Spent på «etterpå»

– De er så behjelpelige og forståelsesfulle, og ingen blir irriterte, sier hun.

– Vil akkurat dét vare tror du?

– Jeg er ikke så sikker på at det vil ha varig effekt. Men akkurat nå er pasientene veldig klare over at det er en ganske spesiell situasjon. Grunnen til at vi legger om driften er jo for at de som trenger behandling skal få det, selv om vi får mange covid-pasienter. Det er det vi virkelig prøver å få til.

Basso forteller at hun selvsagt spent på «etterpå».

– Elektive operasjoner er tatt ned – ikke fordi det ikke er nok folk på jobb, men fordi vi ikke kan bruke smittevernutstyret. Så det blir et etterslep og lengre ventetider. Men det vil gå bra tror jeg. 

–  Så, vi er ikke utslitte enda nei. Vi har luft i hverdagen, får tid til papirarbeid, gå gjennom prosedyrer og oppdatere det faglige. Lederne som har det overordnede ansvaret er nok mer slitne, avslutter Basso.

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

OBS! Du må logge inn for å kommentere

Bli medlem

Nyheter fra startsiden

Post ASCO 2021

DMTV: Her finner du oversikten over alle kongressvideoer!

På de nye DMTV-sidene finner du alle sendingene fra ASCO 2021 og tidligere kongresser.

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!