PANDEMI: Onsdag ble covid-19 erklært en pandemi av WHO. Foto:

Kommuneoverlegen i Bærum har full tillit til smitterådene fra FHI

Frantz Leonard Nilsen er svært bekymret for hvordan drastiske tiltak - ut over anbefalingene fra myndighetene - kan påvirke kritiske samfunnsfunksjoner og ikke minst den angst og uro som etter hvert spres i befolkningen.

Denne artikkelen er mer enn fire år gammel.

Onsdag formiddag uttalte kommuneoverlege i Molde, Cato Innerdal, at han drukner i henvendelser om å «godkjenne» arrangementer, etter at Folkehelseinstituttet (FHI) tirsdag gikk ut og anbefalte at alle arrangementer med mer enn 100 deltakere bør risikovurderes. 

Også kommuneoverlege i Bergen, Finn Markussen, opplever trykket og beskriver føringene fra myndighetene som «utydelige».

Full tillit

Jeg har full tillit til at de smittevernfaglige rådene baserer seg på den beste avveining av forholdet mellom nødvendige smitteverntiltak og uheldige samfunnsmessige konsekvenser Kommuneoverlege i Bærum, Frantz Leonard Nilsen

Men ikke alle er enig i kritikken av myndighetene. Kommuneoverlege i Bærum, Frantz Leonard Nilsen, skriver i en e-post til Dagens Medisin at han opplever å få gode råd fra FHI når han trenger dem.

- Jeg har full tillit til at de smittevernfaglige råd fra FHI baserer seg på den beste avveining av forholdet mellom nødvendige/effektive smitteverntiltak og de uheldige samfunnsmessige konsekvenser slike restriktive tiltak kan ha, mener Nilsen.

Han mener, tvert imot mange andre, at det er en utfordring at kommuner og andre instanser ønsker å iverksette begrensende tiltak langt utover anbefalingene fra FHI «for å være på den sikre siden».

- Jeg er svært bekymret for hvordan dette kan påvirke kritiske samfunnsfunksjoner og ikke minst for den angst og uro som etter hvert spres i befolkningen.

Avslutningsvis forteller han at fastlegene i Bærum kommune bekymrer seg for å bli satt i karantene, med alle de økonomiske konsekvensene det kan få for dem.

- De får de samme råd som resten av befolkningen: Hold deg hjemme hvis du er syk, vask hendene godt og host inn i albuen.

Stammer inn

Verdens helseorganisasjon (WHO) erklærte Covid-19 for en pandemi onsdag.

Koronaviruset er nå påvist i 114 land.

I Norge har helsemyndighetene bekreftet 489 smittetilfeller onsdag kveld, men tallet stiger for hver time. Tallet utgjør nær en dobling sammenlignet med statusen for ett døgn siden.

Helsedirektoratet legger ned forbud mot arrangementer som samler mer enn 500 mennesker, enten det er innendørs eller utendørs, i motsetning til tirsdagens «anbefaling» om det samme.

Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) sier at folk må forberede seg på strengere tiltak.

Vil ha enda strengere regler

Men Dag Jacobsen, sjef for medisinsk intensivavdeling på Ullevål sykehus, mener myndighetenes smitteverntiltak enda er for dårlige. Han vil ha tak på 50 personer per arrangement, uttalte han på Dagsrevyen.

Til Dagens Medisin onsdag kveld argumenterte han for hvorfor han mener Norge bør vurdere like strenge tiltak som Italia har innført.

Marit Hermansen, president i Legeforeningen, uttalte til NRK at de vil ha forsikringer om at helsepersonell vil være beskyttet på jobb og ha nok smittevernutstyr tilgengelig.

Powered by Labrador CMS