Fastlegen er viktig i kommunenes folkehelsearbeid

KS mener at fastlegene gjør en god jobb. Samtidig er fastlegeordningen under sterkt press. Derfor bør vi ta til oss all kunnskap om hvordan vi kan løse utfordringene ordningen står overfor.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fire år gammel.

Helge Eide Foto: Johnny Syvertsen

Innlegg: Helge Eide, direktør for interessepolitikk i KS

I DAGENS MEDISIN (04/2020) skriver Arnulf Heimdal og Ivar Thomsen, med utgangspunkt i rapporten om fastlegens rolle i forebyggende og helsefremmende arbeid, at KS har fremmet et hovedbudskap om at fastlegene kan for lite.

Heimdal og Thomsen mener videre at KS bruker rapporten til nedsnakking og forvirring om fastlegenes rolle.

KOMPETANSEN. I vår omtale av rapporten og rapportens hovedresultater viser vi til flere av resultatene NTNU-forskere finner i studien de har gjennomført på vegne av KS. Ett av funnene blant legene som deltok i studien, er at fastlegene mangler tilstrekkelig kompetanse på området forebygging og helsefremming.

I vår omtale av rapporten har vi gjengitt et utdrag av resultatene og vist til rapporten i sin helhet.

BÆREBJELKEN. KS mener at fastlegeordningen er helt sentral i helsetjenesten og at fastlegene har en unik allmennkompetanse og gjør en svært viktig jobb. Ordningen er en bærebjelke i helsetjenesten og er avgjørende for at pasientene skal få riktig og god behandling.

At ordningen nå er under sterkt press, skyldes som kjent en rekke forhold. KS jobber sammen med Legeforeningen og Helse- og omsorgsdepartementet (HOD) for å sørge for at ordningen skal være bærekraftig også i fremtiden.

Vi leser kritikken med interesse, men det blir feil å påstå at KS ønsker å «snakke ned» fastlegene

STRUKTUREN. Heimdal og Thomsen skriver at «Kommunene mangler struktur for samarbeid mellom fastlegene og resten av kommunehelsetjenesten mange steder. Ansvaret hviler også på kommunene».

Dette er vi enig i. Det er også et av funnene som vi gjengir i vår omtale av rapporten. 

«NEDSNAKKINGEN». Vi mener det er positivt med debatt om konklusjoner i forskningsrapporter. Det inkluderer også tilbakemeldingene fra Heimdal og Thomsen. Vi leser kritikken med interesse. Men å påstå at KS ønsker å «snakke ned» fastlegene. blir altså helt feil.

Det er flere interessante funn i rapporten som NTNU-forskerne står bak. Blant annet kommer det tydelig frem hvor viktig fastlegen er i kommunenes arbeid med folkehelse.

Ingen oppgitte interessekonflikter

Powered by Labrador CMS