NY DIREKTØR: Bjørn Atle Bjørnbeth (t.v.) sammen med styreleder i Oslo universitetssykehus, Gunnar Bovim, etter styremøtet torsdag hvor det ble bestemt at Bjørnbeth blir ny administrerende direktør ved OUS. Foto: Oslo universitetssykehus

Ny OUS-direktør: – De ansatte skal få en hånd på rattet

Bjørn Atle Bjørnbeth stiller seg bak dagens sykehusplaner og har som mål å bevare gløden hos dem som ikke får oppfylt sitt ønske om plassering av nye sykehus.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fire år gammel.

Torsdag ble det klart at Bjørn Atle Bjørnbeth (57) blir ny administrerende direktør ved Oslo universitetssykehus (OUS).

Bjørnbeth er gastrokirurg og kommer fra jobben som seksjonsleder ved Gastro- og barnekirurgisk avdeling. Han starter i jobben 3. februar.

– Min største og viktigste oppgave blir å være en samlende leder for fagmiljøene og sørge for bred involvering og forankring. De ansatte skal ikke bare føle at de har en hånd på rattet i videreutviklingen av sykehuset, de skal faktisk få en hånd på rattet i den videre prosessen, sier Bjørnbeth til Dagens Medisin.

– Hvordan vil du bidra til samling?

– Ved å være åpen, lyttende og direkte i min kommunikasjonsform og å kjøre åpne prosesser. Tillit skapes ved å gi andre tillit.

Stiller seg bak Gaustad-planen

I fjor underskrev Bjørnbeth en kronikk i Aftenposten sammen med en rekke andre fagpersoner.

«Ullevål peker seg ut som et tryggere og mer fremtidsrettet alternativ», står det å lese i kronikken.

– Blir det en endring i sykehusplanene med deg bak spakene?

– Nei.

– Hvorfor ikke?

– Det viktigste som har endret seg siden kronikken ble skrevet, er at akuttilbudet som skulle gis på Gaustad har blitt forbedret. Vi har også fått justert planene på andre viktige punkter. I tillegg har vi fått vedtak om sykehusplanene hos våre eiere og i Stortinget. Den stiller jeg meg hundre prosent bak.

– Så det blir ingen utredning av Ullevål?

– Det ville etter mitt syn vært svært umusikalsk å gå i gang med ny utredning når vi nå har fått et vedtak på høyeste nivå. Her er også tid viktig. Vi jobber mot klokken og trenger ny kapasitet raskt. Gullet i OUS er ikke lokalene, men de ansatte. De fortjener best mulige lokaler hvor de kan utføre jobben sin og da er ikke tomtevalget det sentrale.

– Hva er viktigst for deg i sykehusutbyggingen?

– Å sørge for bred involvering, mobilisering av ledere, tillitsvalgte, verneombud og våre partnere, som andre helseforetak, slik at vi kan være trygge på at vi beveger oss i riktig retning.

– Vi ønsker alle at det skal bli et godt sykehus. Diskusjonene viser bare at det er mange meninger om hvordan dette bør gjøres. Min oppgave er å være en koordinator og bevare gløden og entusiasmen, selv om ikke alle får sitt førstevalg oppfylt – det ville vel heller ikke være første gang i et demokratisk samfunn at dét skjer.

– Annerledes jobb

– Du er i dag seksjonsleder. Hvordan blir det å overta ledelsen for landets største sykehus?

– Annerledes. Det er klart at dette er to helt forskjellige funksjoner. Jeg kommer fra et lavere nivå i organisasjonen, men jeg har jobbet ved sykehuset siden 1994 og har vært leder for enheter med drift ved alle de fire lokalisasjonene i OUS.  Det gir meg en god kjennskap til sykehuset og gode muligheter til å få folk til å dra i samme retning. Ledergruppen min består også av svært erfarne og flinke helseledere, så der jeg mangler innsikt vil andre kunne bidra. Jeg vil være tydelig på mine styrker, og trekke på andres erfaring i andre spørsmål.

– Tror du mange vil misunne deg jobben?

– Ja, det tror jeg. Dette er en av de kuleste og mest interessante, men også mest krevende, jobbene i helsevesenet.

Powered by Labrador CMS