Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
  • DM Pharma
  • Abonnere
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn

SLV godkjente medisin mot Parkinsons på blåresept

Overlege Mathias Toft sier det er fint å slippe byråkratiet med å måtte søke individuell refusjon for pasientene med fremskreden Parkinsons.

Publisert: 2020-01-09 — 16.37

Statens legemiddelverk (SLV) skriver på sine nettsider at de har innvilget forhåndsgodkjent refusjon på levodopa/karbidopa (Duodopa) intestinalgel for fremskreden Parkinsons sykdom.

Forhåndsgodkjenningen gjør at det er mulig å skrive ut legemiddelet på blåresept.

Grunnen til at statens legemiddelverk har gjort denne vurderingen, er at de etter en endring i blåreseptforskriften har fått ansvar for å gjennomføre hurtige metodevurderinger på noen legemidler som har vært på individuell refusjon, skriver de på sine nettsider.

I vurderingen skriver SLV at de har funnet flere svakheter ved den helseøkonomiske analysen, men at de etter en totalvurdering mener det er sannsynlig at legemiddelet er kostnadseffektivt, sammenlignet med oral behandling av fremskreden Parkinsons sykdom.

Legemiddelet er et flytende medikament som gis rett inn i tynntarmen via en implantert pumpe, så man får små doser direkte inn i tarmen.

EFFEKT: – Det gir en jevnere effekt hele døgnet, og er forskjellen mellom denne og tablettbehandlingen, sier Mathias Toft, professor ved Universitetet i Oslo og overlege ved Oslo universitetssykehus. Foto: privat

– Det gir en jevnere effekt hele døgnet, og er forskjellen mellom denne og tablettbehandlingen, sier Mathias Toft, professor ved Universitetet i Oslo og overlege ved Oslo universitetssykehus.

Har vært tilgjengelig
Toft forteller at han og overlege og UIO-professor Espen Dietrichs bisto SLV med faginformasjon for den hurtige metodevurderingen av behandlingen.

– Legemiddelet har vært tilgjengelig hele tiden etter individuell søknad til Helfo. Dette er en medisin som er aktuell for en mindre gruppe pasienter med uttalte plager, så det har ikke vært noe praktisk problem å få godkjenning. Men det var litt mer byråkrati, sier Toft.  

Han påpeker at det imidlertid er en viktig behandling for pasientene som er veldig plaget av Parkinsons.

– Dersom det er en godt dokumentert behandling som er aktuell for en gruppe pasienter, så er det fint at man kan forskrive det på en grei måte, uten å gå innom et forsinkende ledd, tidsmessig. Men på det praktiske planet har det ikke vært vanskelig med tilgang på medisinen.

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

OBS! Du må logge inn for å kommentere

Bli medlem

Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!