– Det er tydelig at ressursene til å føre tilsyn ikke har holdt tritt med antallet apotek som er etablert, sier stortingsrepresentant Tellef Inge Mørland (Ap). Nå vil han ha svar fra helseministeren. Foto: Øyvind Bosnes Engen/Bernt Sønvisen

Stiller spørsmål ved antallet apotektilsyn

Stortingsrepresentant Tellef Inge Mørland (Ap) mener helseministeren må svare på om Legemiddelverkets gjennomfører nok tilsyn med norske apotek.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fire år gammel.

Før nyttår skrev Dagens Medisin at Legemiddelverket (SLV) i 2019 planla å gjennomføre færre tilsyn enn i 2012, til tross for at det i 2019 var registrert over 200 flere apotek enn i 2012. Samtidig viste SLVs årsrapport for apotektilsyn at legemiddelmyndigheten kun gjennomførte 12 tilsyn med de 942 apotekene som var registrert i 2018.

Ber om klargjøring
Nå mener Arbeiderpartiets Tellef Inge Mørland at helseminister Bent Høie må svare for om det føres nok tilsyn med norske apotek. I et skriftlig spørsmål til helseministeren skriver Mørland følgende:

«Antall apotek i Norge har økt fra 738 i 2012 til om lag 960 i 2019. Ifølge Dagens Medisin ser det imidlertid ut til at det vil bli gjennomført færre tilsyn med apotekene i år enn i 2012. I 2018 ble det kun gjennomført 12 tilsyn. Mener helseministeren at det gjennomføres tilstrekkelig tilsyn med apotekene, eller vil han gi signaler til Statens legemiddelverk om å øke tilsynsaktiviteten?»

Mørland sier til Dagens Medisin at han tidligere i 2019 også stilte helseministeren et skriftlig spørsmål om Helsekontrollens avsløring av kryssalg i apotek for pasienter som henter ut reseptbelagte legemidler.

– Jeg sier ikke at bedre kontroll av apotekene nødvendigvis hadde avslørt det, men det er et tankekors at det er media som avslører denne type aktivitet i apotekene, og ikke de offentlige tilsynsordningene. Samtidig er det da interessant å se av Dagens Medisin artikkel at det har blitt langt flere apotek, men færre tilsyn med apotek, sier han.

– Fremstår som veldig sårbart
– Legemiddelverket har to legemiddelinspektører som gjennomfører tilsyn med norske apotek. Er det nok?

– Jeg tenker det fremstår som veldig sårbart, og oppfatter at nettopp det var situasjonen for SLV i 2018. Dersom noen slutter eller det blir langtidssykemeldt, vil dette kunne gå utover tilsynsaktiviteten. Jeg er ikke fagperson på dette området, men det er vel også et poeng at man ved flere ansatte får mulighet til å diskutere sakene med et fagmiljø med en viss størrelse.

Mørland understreker at han ikke har noe grunnlag for å si at tilsynene som gjennomføres ikke er gode.

– Jeg ser også at Legemiddelverket peker på at man i større grad har kjedeapotek, og da er det kanskje et poeng å se nærmere på rutinene til disse kjedene. Det er viktig å ikke se seg blind på antallet tilsyn, men det er tydelig at ressursene til å føre tilsyn ikke har holdt tritt med antallet apotek som er etablert.

Helseminister Bent Høie har foreløpig ikke besvart det skriftlige spørsmålet fra Mørland.

Powered by Labrador CMS