TRER I KRAFT: Det blir endringer i flere lover og forskrifter over nyttår. Foto: Getty Images

Slik endres lovene på helsefeltet i 2020

Dette er endringene i lover og forskrifter som trer i kraft i 2020.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fire år gammel.

Helse- og omsorgsdepartementet melder om følgende endringer på helsefeltet fra  1. januar 2020.

Krav til organisering av kommunal legevaktsordning, ambulansetjeneste og medisinsk nødmeldetjeneste

Den generelle utrykningsplikten for bakvakt for lege som ikke oppfyller kompetansekravene i akuttmedisinforskriften oppheves. Nå skal den enkelte kommune eller den enkelte legevaktordning selv må vurdere om bakvakten skal være tilgjengelig for veiledning ved behov. 

Endringer i pasient- og brukerrettighetsloven og spesialisthelsetjenesteloven

Det lovfestes at de regionale helseforetakene skal sørge for et felles system som tar stilling til hvilke metoder som skal tilbys i spesialisthelsetjenesten. Samtidig lovfestes prioriteringskriteriene, nytte, ressursbruk og alvorlighet.

Endringer i pasient- og brukerrettighetsloven og tannhelsetjenesteloven

Ett av dagens pasient- og brukerombud vil få en koordinerende rolle for alle ombudene. De fylkeskommunale tannhelsetjenestene blir innlemmet i pasient- og brukerombudsordningen.

Endringer i pasient- og brukerrettighetsloven som gjelder helsehjelp i utlandet

En ny bestemmelse i pasient- og brukerrettighetsloven skal gi en bedre oversikt over de ulike ordningene som kan gi grunnlag for utgiftsdekning av helsehjelp i andre EØS-land og i utlandet ellers. Endringen trer i kraft 1. mars 2020. 

Endringer i kommunale helse- og omsorgstjenester

Kommunene får plikt til å ha knyttet til seg ergoterapeut og psykolog for å oppfylle sitt sørge for-ansvar. Kommunene får også en lovfestet plikt til å tilby dagaktivitetstilbud til hjemmeboende personer med demens.

Endringer i forskrift om pasientskadelovens virkeområde og om tilskuddsplikt for den som yter helsehjelp utenfor den offentlige helse- og omsorgstjenesten

Private helsetjenesters tilskudd til Norsk pasientskadeerstatning (NPE) økes. Ordningens risikoklasser endres også, med mål om å oppnå en mer rettferdig kostnadsfordeling mellom helsepersonellgrupper.

Endringer i stønad til tannbehandling

Vilkårene for å få rett til stønad til tannregulering endres. 

Endringer i MSIS-forskriften og SYSVAK-forskriften

Det skal registreres opplysninger om alle vaksinasjoner uten samtykke eller reservasjonsrett i Nasjonalt vaksinasjonsregister (SYSVAK). Alle prøvesvar skal meldes inn til Meldingssystem for smittsomme sykdommer (MSIS). 

Powered by Labrador CMS