FÅR GODKJENNING: Sykehuset Østfold får igjen godkjenning som mor-/barn-vennlig sykehus. Foto: Vidar Sandnes

Kalnes får på ny stempel som mor-/barn-vennlig

Sykehuset Østfold er tilbake på listen over sykehus som har gode rutiner for oppfølging av mor og barn etter fødsel.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fire år gammel.

Det er Nasjonal kompetansetjeneste for amming som vurderer hvilke sykehus som tilfredsstiller krav til å bli godkjent som «mor-/barn-vennlig». Standarden er basert på retningslinjer fra Verdens helseorganisasjon (WHO) og FNs barnefond (UNICEF) og har som mål å fremme amming.

– I utgangspunktet fikk ikke Sykehuset Østfold godkjent i 2016 fordi de hadde for mange punkter som måtte ryddes opp i. Etter å ha flyttet til Kalnes har de villet vente med en ny evaluering til de var kommet på plass. Nå er den nye evalueringen gjennomført og vi ser at de har de gjort en kjempejobb og gir dem på nytt godkjenning, sier jordmor Anette S. Huitfeldt ved Nasjonal kompetansetjeneste for amming.

Færre får morsmelkerstatning

Evalueringen ble gjennomført i oktober og inkluderer både registrering av helsepersonell og en spørreundersøkelse blant mødre. 228 barn ble registrert på sykehuset i perioden.

Huitfeldt fremhever spesielt at sykehuset har forbedret seg når det gjelder bruk av morsmelkerstatning.

  • 40 prosent av alle barna fikk morsmelkerstatning under oppholdet på sykehus i 2016. I årets evaluering var dette redusert til 23 prosent.
  • 74 prosent av barna som ble tatt med planlagt keisersnitt fikk morsmelkerstatning i 2016, mot 64 prosent i 2019.

– Det er viktig at bruk morsmelkerstatning skal være medisinsk begrunnet, og ikke bare gis for eksempel fordi barnet er urolig, sier jordmoren.

– Tallene viser en stor forbedring fra tidligere, men samtidig ser vi at det er viktig at sykehuset jobber med å få et bedre samarbeid mellom fødeavdelingen og operasjonsstuen ved keisersnitt, slik at barnet kan komme til brystet innen en time etter fødselen.

134 mødre har også besvart en spørreundersøkelse om oppholdet.

– Det er alltid noen som vil oppleve at de får ulik informasjon fra flere hold eller at det er travelt i perioder, men overordnet sett ser vi at mødrene får god informasjon på sykehuset, sier Huitfeldt.

– Veldig glade

Avdelingssjef Nina Håland Sørli på Føde-barsel-avdelingen ved Sykehuset Østfold er fornøyd med å ha fått ny godkjenning.

– Vi har hatt kontinuerlig fokus på å forbedre oss og er veldig glade for å få tilbake denne godkjenningen, sier Sørli.

Hun trekker frem at avdelingen blant annet har startet med fellesundervisning i amming, i tillegg til en-til-en -undervisning, for å sikre at alle får lik informasjon. Sykehuset har også satt av tid til å holde fagdag for jordmødre og barnepleiere hver sjette uke.

– Statistikken viser at det er nødvendig at alle har samme kunnskap om nasjonale retningslinjer, og at økt kunnskap gir økt motivasjon til å hjelpe mødrene til å amme.

Samarbeider med operasjonsstuen

Om utfordringene med å få mor og barn sammen etter planlagte keisersnitt, sier hun at dette er noe det jobbes med på sykehuset i dag.

– Vi skal forsøke å få til at barnet skal få komme på mors bryst på operasjonsstuen. Her er det også viktig med samarbeid med dem som jobber på operasjonsstuene for å få det til, og vi opplever at de også ser at dette er viktig.

Norske sykehus har kunnet oppnå godkjenning som mor-/barn-vennlig siden starten av 90-tallet. 38 av de til sammen 45 sykehusene med fødeenheter i Norge er godkjente som mor-/barn-vennlige per i dag. To sykehus som kun har barselavdeling, har også en slik godkjenning.

Powered by Labrador CMS