KRITISK TIL KRIGING: - Istedenfor å krige i retten, kanskje en kunne hatt dialog for se på hvordan tjenesten kan bli bedre også for leger, sier Lars Haakon Søraas, daglig leder i Legelisten.no. Foto: Colourbox/privat/Lars Brock Nilsen

– Tror de fleste leger lever godt med Legelisten.no

Daglig leder Lars Haakon Søraas tror få leger mister nattesøvnen over nettsiden, men ønsker dialog med Legeforeningen om ulemper.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fire år gammel.

– Vi er fornøyd med at retten finner at hensynet til pasienters ytringsfrihet må gå foran hensynet til legers personvern i denne saken. Vi er også glade for at retten har merket seg det omfattende arbeidet vi gjør med å moderere og kvalitetssikre vurderinger og innholdet på siden, sier Lars Haakon Søraas, daglig leder i Legelisten.no til Dagens Medisin.

Striden har stått om legers rett til å reservere seg mot omtale på nettsiden og firmaet bak nettsidens rett til å behandle vurderingene av helsepersonell. Legene fikk ikke støtte i tingretten for sitt ønske om at leger skal kunne reservere seg mot oppføringer på siden. Noe Legeforeningen var lite fornøyd med.

– Lever godt med Legelisten

Søraas trekker frem at firmaet innvilger reservasjoner under spesielle omstendigheter i dag. Han oppgir at Legelisten totalt har innvilget 41 reservasjoner, og at flertallet av disse gjelder fastleger.

– Vi vurderer hvert enkelt tilfelle og har for eksempel gitt mulighet til reservasjon når barn har blitt mobbet som følge av vurderingene på siden.

Han mener imidlertid det blir feil å gi alle adgang til en slik reservasjonsrett. 

– Vårt inntrykk er at de fleste leger lever godt med Legelisten.no. De føler kanskje et visst ubehag, men mister ikke nattesøvn over siden. Noen leger føler imidlertid større ubehag knyttet til tjenesten. Vi vil gjerne bidra til at tjeneste blir mindre belastende, og spesielt da for de legene som opplever et ekstra stort ubehag, sier Søraas.

Kritisk til «kriging»

Han ønsker kontakt med Legeforeningen for å diskutere utfordringene.

– Vi har forsøkt å få i gang en dialog med Legeforeningen flere ganger. Både for å diskutere hvordan tjenesten kan bli mer nyttig for leger, og ikke minst for å se hva som kan gjøres for å redusere de ulemper som leger opplever. Vi håper de nå vil være villige til å starte en slik dialog, sier Søraas.

– De fleste leger har blitt leger for å hjelpe pasienter. Vi håper fastleger innser at siden er et nyttig verktøy for pasientene. Istedenfor å krige i retten, kanskje en kunne hatt dialog for se på hvordan tjenesten kan bli bedre også for leger.

Positiv til dialog

Leder Nils Kristian Klev i Allmennlegeforeningen sier ja til kontakt med Legelisten.

– Vi er åpen for dialog, men det er foreløpig uklart hvilke tiltak Legelisten ser for seg. Ulempene med Legelisten har vært oppe en rekke ganger og ble ikke minst synliggjort under rettssaken, sier Klev til Dagens Medisin.

Når det gjelder dagens mulighet til å få reservasjon, viser Klev til at det er et fåtall leger som har fått en slik reservasjonsmulighet per i dag.

– Dagens praksis for reservasjon er svært streng. Vi mener at det bør bli enklere å reservere seg.

Powered by Labrador CMS