Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
 • DM Pharma
 • Abonnere
 • Annonsere
 • Kontakt oss
 • Nyhetsbrev
 • RSS
 • Facebook
 • Twitter
 • Ledig jobb
 • Logg inn

Artikkelbilde
FOR MYE JOBB: – Det er altfor mye jobb for én person, sier lege Inger Klippen om fastlegenes hverdag. Nå skal hun lede arbeidet med Helse- og omsorgsdepartementets nye handlingsplan for fastlegeordningen. Foto: Julie Kalveland

– Det er nok lurt med friske midler

Fastlege, høyrepolitiker og kommende statssekretær Inger Klippen vil fjerne meningsløse oppgaver og unngå byråkratisering i fastlegeordningen.

Publisert: 2019-12-04 — 06.00

Inger Klippen (46)

 • Statssekretær-vikar i Helse- og omsorgsdepartementet (HOD) fra 1. januar til oktober 2020.
 • Skal lede arbeidet med den nye handlingsplanen for fastlegeordningen.
 • Allmennlege-spesialist med 11 års erfaring som fastlege.
 • Ordførerkandidat for Høyre i Sandnes i kommunevalget 2019. Nå gruppeleder for partiet.

– Det må ikke bli for mange nivåer av styring og administrering i fastlegeordningen, slik det har blitt andre steder i helsetjenesten. Fastlegen må få være lege, sier Inger Klippen.

Nylig ble det kjent at fastlegen og Høyre-politikeren fra Sandnes i Rogaland går inn som statssekretær-vikar i Helse- og omsorgsdepartementet (HOD) fra 1. januar. Klippen vikarierer for statssekretær Maria Jahrmann Bjerke som har foreldrepermisjon frem til oktober, og får ansvar for kommunehelsetjenesten og lovverket innen helse. Det vil si at den nye handlingsplanen for fastlegeordningen som skal legges frem til våren havner på hennes bord.

– Jeg håper vi kan få til en pragmatisk tilnærming hvor vi unngår byråkratisering og får til tilrettelegging som passer majoriteten av fastleger, sier Klippen.

Startet legekontor med baby på armen

Selv startet hun opp som fastlege i 2008 i Sandnes i Rogaland. Da hun i 2011 var ferdig med permisjonen etter å ha fått sitt fjerde barn startet hun egen praksis sammen med to kolleger.

– Jeg startet opp med en baby på armen. Vi var tre damer som startet et helt nytt legesenter sammen og alle hovedforsørgere. Det var nervepirrende og krevde enormt mye jobb, men vi har fått et veldig fint legesenter som vi har kunnet forme selv, sier Klippen.

– Jeg håper å kunne bidra til at det ikke blir fullt så tøft og tungt å komme i gang som fastlege i fremtiden, men at legene fortsatt skal ha frihet til å bestemme over arbeidshverdagen.

Klippen mener den største utfordringen til fastlegene i dag er for mange oppgaver.

– Det er altfor mye jobb for én person. Fastlegen har ikke mulighet til å velge bort oppgaver andre kommer på at de skal gjøre. Det er blitt flyttet sekretæroppgaver i fra sykehus, pasientreiser, kommunen og all mulig dokumentasjon over på fastlegene. Dette er ikke arbeid som en trenger medisinsk utdannelse for å gjøre og mye oppleves som bortkastet arbeid uten klinisk relevans.  Fastlegene ønsker å jobbe som klinikere og ikke administratorer.  

Har holdt Høie i ørene

Den aktive Høyre-politikeren stilte som ordførerkandidat i kommunevalget, og fikk derfor hentet inn en fastlegevikar. Da Arbeiderpartiet vant ordførerkabalen, endte Klippen isteden med en overlegestilling på Psykiatrisk avdeling på Stavanger universitetssykehus (SUS) – før hun fikk en telefon fra ukjent nummer. Det viste seg å være helseminister Bent Høie.

– Det var et ærefullt oppdrag, så det var ikke vanskelig å takke ja, sier Klippen, som blir ukependler til Oslo.

Da Høie ringte for å be henne bidra i arbeidet med fastlegeordningen, var det ikke første gang legen snakket med ministeren. De to har møttes flere ganger gjennom årenes løp – og diskutert fastlegeordningen.

– Har du forsøkt å holde helseministeren i ørene?

– Ja, det har jeg. Jeg har bedt om møter når vi har vært på samme sted til samme tid og sørget for å holde en dialog slik at jeg har kunnet komme med noen påpekninger og oppfordringer. Og det har han vært lydhør for, så det skal han ha ros for.

Vil tilrettelegge for majoriteten

Klippen mener fastlegenes floker må løses gjennom endringer i finansieringen.

– En må se på finansieringsmodellen, hvordan en prioriterer, og så er det alltid et ønske om å få inn friske midler. Men når det gjelder friske midler, så er det jo avhengig av budsjettforhandlingene.  

– Har du store forhåpninger til forhandlingene?

– Alle ønsker jo å styrke sitt fagområde. Jeg er opptatt av helse, men vi kan jo ikke bare pøse på med mye midler. Vi må bruke nok midler, der det er nødvendig. Å styrke fastlegeordningen og jobbe for å få inn friske midler er nok lurt.

Men hun tror også løsningen må innebære at oppgaver flyttes fra fastlegenes bord.

– Jeg tror mange fastleger er like frustrerte over å ha oppgaver de opplever som lite meningsfylte, som for økonomien. Å ta bort noen av oppgavene som oppleves som meningsløse, tror jeg også er viktig.

– Det har vært et sterkt engasjement knyttet til fastlegeordningen. Er du redd for å måtte fronte politikk som gjør folk frustrerte?

– Nei, egentlig ikke. Arbeidet som allerede er gjort i departementet viser at departementet har en forståelse for at ordningen trenger et løft. Det er alltid sånn at noen vil være mer fornøyde enn andre når en videreutvikler en ordning, men jeg er ganske sikker på at vi får til å lage en politikk som både gjør at fastleger vil bli i jobben og at vi klarer å rekruttere nye fastleger.

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

OBS! Du må logge inn for å kommentere

Bli medlem
 • Sven Richard Haugvik 04.12.2019 16.42.56

  Lege

  Jøss! Dette kan ha potens, men vi husker med gru fastlege Robin Martin Kåss (Ap) som statssekretær. Bent Høie velger neppe partifeller uten at paradigmeforståelsen er kvalitetssikret. Uansett synes jeg dette virker som et spennende lyspunkt, til tross for at våre offisielle - og nødvendige - krav har vokst seg unødig store over tiden fastlegekrisen har fått eskalere. Foreløpig er ikke forslag til nytt statsbudsjett spesielt beroligende lesning. Sannsynligvis blir dette fastlegenes siste mulighet til å potensiere det lille som evt. skulle være igjen av «trua», og ønske Klippen lykke til i beste mening!

Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!