Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
 • DM Pharma
 • Abonnere
 • Annonsere
 • Kontakt oss
 • Nyhetsbrev
 • RSS
 • Facebook
 • Twitter
 • Ledig jobb
 • Logg inn
Artikkelbilde
FRYKTER SVENSKE SYKEHUS-TILSTANDER: – Skal vi unngå en lignende situasjon i Norge må vi erkjenne at å bygge nye, store sykehus som regel blir svært dyrt, ofte dyrere enn planlagt, sier leder i Yngre legers forening, Kristin Utne. Foto: Vidar Sandnes

Frykter norske sykehus vil havne i samme situasjon

Legeforeningen følger situasjonen ved Karolinska Universitetssjukhuset tett, forteller leder i Yngre legers forening, Kristin Utne.

Publisert: 2019-11-27 — 14.09

Utne viser til historien legene ved Karolinska universitetssjukhuset forteller:

–  Kjernen i problemene vi nå ser ved Karolinska skyldes et dårlig forankret prosjekt igangsatt av konsulenter, til stor motstand fra fagmiljøene.

Som Dagens Medisin skriver, går storsykehuset Karolinska Universitetssjukhuset med store underskudd, og har varslet en nedbemanning på 600 ansatte.

Utne er redd det samme vil skje i Norge.

–  Fagmiljøene advarte mot at omorganiseringen på sykehuset ikke ville føre til lavere kostnader, noe de fikk rett i. Det samme kan vi se av OUS-prosessen, som heller ikke har gitt ønsket produktivitetsvekst og kostnadsreduksjon. 

–  Skal vi unngå en lignende situasjon i Norge må vi erkjenne at å bygge nye, store sykehus som regel blir svært dyrt, ofte dyrere enn planlagt. Finansieringsmodellen vi har i dag gjør at sykehus til slutt må kutte i tjenester for å spare og dekke underskudd som følge av dyre byggeprosjekt. Vi ser at ledelsen ved Karolinska ser seg nødt til å gjøre nettopp dette, sier Utne.

– Investeringsmodell må på plass

–  De som har opplevd stadig lengre behandlingskøer, har måttet sende pasientgrupper til andre sykehus og private. Dermed reduserer de egne inntekter ytterligere, og blir nødt til å si opp helt nødvendig personale. Dette blir en ond sirkel.

–  Her trenger vi ikke se lenger enn til Møre og Romsdal. For å spare til bygging av nytt sykehus i Molde så styret seg nødt til å kutte 200 årsverk, viser hun til.

–  Det er derfor helt prekært at det kommer på plass en investeringsmodell for sykehus, hvor penger til bygg ikke tas fra driftsbudsjett. 

 

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

 • Morten Meyer 28.11.2019 14.41.50

  MMeftf/MMbooks.

  Karolinska-prosessen har relativt mange feilskjær som OUS med flere har tatt lærdom av tror jeg. Ett av stikkordene er OPS (noen ønsket bla. dette ifm. nytt klinikkbygg ved Radium). Et annet er 'Värdebaserad vård' som grunnlag for ledelses- og org.modellen og relativt fritt leide for et gaffelfakturerende Boston Consulting Group. McKinsey var inne i OUS fram til 2011 som kjent, men ble ikke hyret inn videre etter desember 2011 da sykehuset fikk ny direktør. En mulig tredje forklaring på Karolinska: Utenlandsk topplederskap, undervurdering av den eksisterende Karolinska-kulturen, engelsk som arbeidsspråk i toppledelsen og måten dette kan føre til unødvendig distanse mellom administrasjonen og klinikkene. Men jeg er helt enig med Kristin Utne: OUS & andre norske sykehus som planlegger nye bygg må følge tett med på og lære av feilene v/Karolinska. Det er ingen grunn til at erfaringene fra vår nærmeste nabo skal overses eller avfeies som irrelevante pga ulikheter ml. Oslo-Stockholm mv.

Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!