Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
  • DM Pharma
  • Abonnere
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn
Artikkelbilde
FORSKNING: Depressive symptomer under graviditet og etter fødsel forekommer langt hyppigere hos etniske minoritetskvinner enn hos vestlige kvinner. Illustrasjonsfoto: Getty Images

Kvinner som er dårlig integrert har større risiko for fødselsdepresjon

Lav integrering er en klar risikofaktor for depressive plager både under og etter graviditeten for kvinner med etnisk minoritetsbakgrunn.

Publisert: 2019-11-01 — 14.00
FORSKEREN: Fastlege Nilam Shakeel. Foto: Lisbeth Nilsen

Det viser en ny studie som er utført blant 823 friske gravide kvinner i nordøstlige bydeler i Oslo. Fastlege Nilam Shakeel presenterte funnene på Nidaroskongressen, som samler mange leger i primærhelsetjenesten, i oktober.

Shakeel fant at dobbelt så mange kvinner med innvandrerbakgrunn har depressive symptomer under svangerskapet, sammenlignet med vest-europeiske kvinner. Og forekomsten av tegn på mulig depresjon etter at de har født, er nær tre ganger høyere hos minoritetskvinnene.

Første i Norge
Manglende integrering er en klar risikofaktor for depressive plager både under og etter graviditeten for kvinner med etnisk minoritetsbakgrunn. Lavt nivå av integrering ble målt ved spørsmål om språkkunnskaper, hvor ofte de så på norsk TV eller leste norske aviser, hvor ofte de hadde besøk av minst én nordmann og hvor lenge de hadde bodd i Norge. Resultatet er korrigert for sosioøkonomisk bakgrunn.

– Hos minoritetskvinnene fant vi at lav grad av integrering slår uheldig ut og var forbundet med tredoblet risiko for depressive symptomer etter fødselen, sammenlignet med dem som er godt integrert og de vest-europeiske kvinnene. Det er ikke etnisiteten i seg selv som er en risikofaktor, men hvor godt kvinnene er integrert, sier Shakeel, som er fastlege ved Lindeberg legesenter i Oslo.

Ifølge forskeren er dette den første studien i Norge som har sett på depressive symptomer under svangerskapet og i barseltiden hos minoritetskvinner som ikke snakker norsk.

Trening hjelper
Studien viste at gravide som var moderat fysiske aktive i minst ti sammenhengende minutter og til sammen 2,5 timer eller mer hver uke i svangerskapet, hadde færre symptomer på depresjon tre måneder etter fødselen enn fysisk inaktive. Det gjaldt både vestlige kvinner og minoritetskvinner.

Nilam Shakeel har fått forskningsmidler fra Allmennmedisinsk forskningsfond til doktorarbeidet. Les mer om forskningen på deres nettsider.

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!