REAGERER: De to profilerte helsepolitikerne Kjersti Toppe i Senterpartiet og Ingvild Kjerkol i Arbeiderpartiet reagerer på kreftkirurgisaken. Foto: Lasse Moe

Mener kreftkirurgisaken må granskes

Kjersti Toppe (S) mener pasienter må slippe å være prøvekaniner for nye behandlingsmetoder.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fire år gammel.

– Jeg mener saken er prinsipielt viktig, og alarmerende. Vi må kunne stole på at nye behandlingsmetoder som tas i bruk, er kvalitetssikret. Pasienter ved norske sykehus skal ikke risikere å være prøvekaniner for nye behandlingsmetoder, med eget liv og helse som innsats, sier Kjersti Toppe til Dagens Medisin. Hun er nestleder i helse- og omsorgskomiteen på stortinget, og helsepolitisk talsperson for Senterpartiet (S).

Uttalelsen kommer etter at Dagens Medisin har avdekket at forekomsten av tilbakefall er mellom fire og femdoblet for pasienter med endetarmskreft som er operert med en ny metode, sammenlignet med tilsvarende pasienter som er operert med tradisjonell operasjonsmetode.

Høsten 2018 ble all bruk av metoden stoppet i Norge fordi det ble oppdaget at flere pasienter fikk tidlige, alvorlige og uventede tilbakefall. Norsk Gastro-Intestinal Cancer Gruppe (NGICG Colorectal) bestemte at det i, en såkalt nasjonal audit, skulle iverksettes en gjennomgang av alle pasientene som så langt var operert med TaTME-metoden.

Nå foreligger resultatene for de totalt 157 pasientene med endetarmskreft som er operert med metoden i perioden oktober 2014 til oktober 2018. 12 pasienter har fått alvorlig tilbakefall. Halvparten av dem er døde.

Mulig erstatning
– Fagsjefene i helseforetakene burde selv tatt initiativ til å granske hvordan dette var mulig, og hvordan det kan hindres at noe liknende skjer igjen, sier Toppe.

Hun mener Helsetilsynet bør inn i denne saken og at det bør undersøkes om helsehjelpen som er gitt, har vært forsvarlig.

– Jeg mener at pasientene må prøve saken for pasientskadeordning- systemet, med tanke på erstatning, sier Toppe.

Også Ingvild Kjerkol, helsepolitisk talsperson for Arbeiderpartiet reagerer på saken.

- At det går så mye dårligere med pasientene som ble behandlet med denne metoden sammenlignet med tradisjonell behandling, må oppleves veldig tungt for pasienter og familier som trodde de fikk hjelp med en mer moderne og mer skånsom behandling. Her må man lære for å unngå at tilsvarende skjer igjen, sier Kjerkol. 

Hun legger til at dette viser hvor viktig det er å ha et forsvarlig system for metodevurdering.

- Hva skal vi med Nye metoder og Beslutningsforum når det ikke brukes i eksempler som dette, spør Kjerkol retorisk.

Powered by Labrador CMS