LEGEOPPROP: Ole Frithjof Norheim, Trond Viggo Torgersen, Petter Brelin og Reidun Førde har alle signert oppropet. Foto: Arkivfoto Foto:

Leger slår alarm om helsekrise, krever stans i norsk oljeleting

En rekke norske leger har stilt seg bak et opprop som krever at Stortinget stopper all oljeleting og starter utfasingen av olje- og gassproduksjon nå.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fire år gammel.

Som helsearbeidere ville vi varslet hvis noen var utsatt for omsorgssvikt. Da må vi også varsle når verden utsettes for miljø- og klimamessig omsorgssvikt Lars Fadnes, UiB

«Som leger har vi en etisk forpliktelse til å varsle når stor helsefare truer. Derfor varsler vi nå: Klimakrisen er en helsekrise. Global oppvarming er den største trussel mot verdens folkehelse i det 21. århundret».

Slik starter klimaoppropet blant leger, som i skrivende stund har over 400 underskrifter. Oppropet ble opprettet for noen dager siden, og er først omtalt av Fagbladet Journalen.

Blant dem som har signert er kjente legeprofiler som Mads Gilbert, Trond-Viggo Torgersen, Wasim Zahid, Petter Brelin, Jørgen Skavlan, Reidun Førde, Ole Frithjof Norheim, Anne Linboe og Anders Danielsen Lie. Se alle som har signert.

Advarer mot folkedød og infeksjoner
Planen er at oppropet med underskrifter skal overleves til stortingspresident Tone Wilhelmsen Trøen når FNs neste klimatoppmøte arrangeres i Chile i desember. I oppropet vises det til at Norges klima- og energipolitikk forverrer klimakrisen.

«Hvis andre land gjør som Norge, vil verden styre mot en global oppvarming på 3 °C eller mer i dette århundret. Dette vil føre til en lang rekke helseutfordringer og betydelig folkedød. Heteslag, underernæring, sult, diarésykdommer og andre infeksjoner vil øke og vil rasere framgangen i global helse som er oppnådd de siste tiårene», heter det på nettsiden til Legenes klimaaksjon.

Legene ber derfor Stortinget sørge for at Norge

  • stopper oljeletingen og starter nødvendig utfasing av produksjon av olje og gass nå.
  • kutter egne klimagassutslipp mer enn det som ifølge FNs klimapanel er nødvendig for å begrense global oppvarming til godt under 2 °C.
  • bidrar langt mer til at lavinntektsland oppnår reduksjon i klimagassutslipp og blir bedre i stand til å møte de helsemessige og sosiale utfordringene som klimakrisen innebærer.
INITIATIVTAKER: Lars Thore Fadnes ved UiB. Foto: Jørgen Barth

Belønningen for innsatsen blir en friskere befolkning på en friskere planet, påpeker legene.

Går lenger enn Legeforeningen
Lars Thore Fadnes, førsteamanuensis ved Universitetet i Bergen og forskningsleder for BAR ved Haukeland Universitetssykehus, er en av initiativtakerne bak oppropet.

– Klimautfordringen er en stor helsetrussel, og som helsepersonell har vi en viktig rolle i å bidra til at det gjøres grep for å forhindre negative helsekonsekvenser. Vi har hatt noen runder i Legeforeningen der vi har bestrebet at Legeforeningen skal ta initiativ overfor politikerne for å gjøre de nødvendige grep. Noe er blitt gjort, men for at det skal gjøres noe som faktisk har stor betydning, er det mye som gjenstår, sier Fadnes til Dagens Medisin.

– Vi har fått overraskende mye støtte. Det ser ut til at det er stor støtte for kampanjen blant helsepersonell.

– Omsorgssvikt
– Ønsker dere øyeblikkelig stans i norsk oljeutvinning?

– En trenger ikke stoppe oljeutvinning i dag, men prosessen med gradvis utfasing bør begynne nå og letingen etter nye oljefelt bør stanses umiddelbart.

– Er det problematisk at en yrkesgruppe tar et så tydelig politisk standpunkt?

– Helseutfordringene relatert til klimaendringer er så store at vi har et ansvar i å opplyse om det. Som helsearbeidere ville vi varslet hvis noen var utsatt for omsorgssvikt. Da må vi også varsle når verden utsettes for miljø- og klimamessig omsorgssvikt.

Kritiserer Legeforeningen
Legene bak oppropet hadde ønsket seg et sterkere engasjement fra deres egen fagforening. De er blant annet kritisk til at Legeforeningens utvalg for «klima, menneskerettigheter og global helse» er lagt ned.

– Legeforeningen hilser «Legenes klimaaksjon» velkommen! Vi støttet og deltok i den tilsvarende aksjonen «Klimabrølet» i august i år. Vi redder ikke klimaet med å opprette utvalg. Legeforeningen jobber for målrettede tiltak i klimasaken. Landsstyret vedtok en ambisiøs resolusjon i juni som viser tydelig retning for Legeforeningens engasjement. Nå er det sentralstyret og foreningsleddene som sitter i front i dette arbeidet, sier legepresident Marit Hermansen til Journalen.

Powered by Labrador CMS