IKKE FORNØYD: Nils Kristian Klev i Allmennlegeforeningen mener det ikke finnes tiltak som monner for fastlegene i statsbudsjettet for 2020. Foto: Vidar Sandnes

– Tannløst budsjett

Allmennlegeforeningen ser mørkt på fremtiden i lys av statsbudsjettet.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fire år gammel.

– De beskriver krisen, men gjør ikke noe for å løse den, sier Nils Kristian Klev, leder i Allmennlegeforeningen.

Han er ikke fornøyd med statsbudsjettet for 2020 som ble lagt frem mandag og bevilgningene til fastlegeordningen for det kommende året.

– Det vises bare til handlingsplanen som kommer, så dette er ganske tannløst. Det er ingenting her som vil snu dagens utvikling, sier Klev med henvisning til at Regjeringen poengterer at det skal komme en handlingsplan for fastlegeordningen våren 2020.

Får penger til Alis og tilskudd

– En velfungerende fastlegeordning er en forutsetning for en bærekraftig helse- og omsorgstjeneste, skriver Regjeringen i budsjettet.

Fastlegene får:

  • 50 millioner kroner til en ny tilskuddsordning for leger med mange pasienter på listen som krever mye oppfølging.
  • 48 millioner kroner til såkalte Alis-avtaler, en tilskuddsordning for fastleger som er under spesialisering i allmennmedisin i kommuner med rekrutteringsutfordringer.
  • 10 millioner til opprettelse av "Alis-kontor". Bodø, Trondheim, Bergen, Kristiansand og Hamar skal få tilskudd for å bistå kommuner i regionen til å inngå og følge opp Alis-avtaler. Kontorene skal bidra til rekruttering og tilrettelegging for legenes spesialisering i allmennmedisin og til trygghet for legen gjennom spesialiseringsløpet ved å planlegge, etablere og følge opp Alis-avtaler, skriver Regjeringen.

Regjeringen tar også sikte på å legge frem en stortingsmelding om prioritering i primærhelsetjenesten våren 2020.

– Ikke noe positivt

Tiltakene i statsbudsjettet er ikke nok, mener allmennlegelederen. 

–Dette er ting som vil få effekt på sikt. De femti millionene til dem med svært krevende lister er en veldig liten kompensasjon av det merarbeidet som legene legger ned nå. Alle opplever at de har fått større arbeidsmengde. Da må vi ha tiltak som treffer alle, og ikke de få, sier Klev.

– Alis-avtaler og Alis-kontorer er gode tiltak, men de monner ikke. Vi trenger 500 nye fastleger per år og jeg kan ikke se at vi her rigger oss for det.

– Er det noe positivt for fastlegene i statsbudsjettet?

–Nei, dette er bare lommerusk i en krise som vil fortsette å eskalere, så jeg klarer ikke å se at det er noe positivt for fastlegene her.

Powered by Labrador CMS