Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
  • Abonnere
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn
NY STUDIE fra kreftkongressen ESMO bekrefter at det er god pasientbehandling å ikke gi adjuvant stråleterapi til pasienter med prostatakreft slik praksis er i Norge.

Unødvendig med postoperativ stråleterapi

Rutinemessig stråleterapi rett etter operasjon ved prostatakreft gir ingen fordeler sammenlignet med pasienter som stråles når residiv oppstår. Det viser ny studie. Dette bekrefter at standardbehandling i Norge er riktig, sier norsk ekspert.

Publisert: 2019-09-27 — 15.00
Denne artikkelen er over tre år gammel.

BARCELONA/ESMO (Dagens Medisin): Menn med prostatakreft trenger ikke rutinemessig postoperativ strålebehandling. Det er like effektivt å gi slik behandling når eventuelle residiv oppstår. Dokumentasjonen på dette er sterk. Det slår forskerne bak studien RADICALS-RT, som ble presentert på den Europeiske kreftkongressen ESMO i Barcelona.

Studien, som er den den største i sitt slag omfatter rundt 1400 menn med prostatakreft fra Danmark, Storbritannia, Canada og Irland. Samtlige ble operert og senere randomisert til postoperativ stråleterapi eller standard tilnærming som er å avvente slik behandling til residiv eventuelt oppstår.

Ved en gjennomsnitts oppfølgingstid på fem år var progresjonsfri overlevelse 85 prosent i gruppen som fikk postoperativ stråleterapi og 88 prosent i kontrollgruppen som bare ble operert. Det er ingen signifikant forskjell.

VIKTIG: – Det er som forventet. Dette er viktig for pasientene, sier kreftlege Andreas Stensvold. Foto: Lasse Moe

– Dette viser at det ikke er nødvendig med rutinemessig postoperativ stråleterapi for disse pasientene. Det er godt nytt for de spares for en del bivirkninger, sier professor Chris Parker, The Royal Marsden NHS Foundation Trust and Institute of Cancer Research, London, i en pressemelding. Han er hovedansvarlig for undersøkelsen.

Mer inkontinens
Selvrapportert inkontinens var etter ett år hyppigere bland mennene som hadde fått stråleterapi. 5.3 prosent av disse hadde slik problemer mot 2.7 prosent i kontrollgruppen.

Det er behov for lengre oppfølgingstid før forskerne kan konkludere på forekomst av fjernmetastaser og overlevelse.

Resultatene fra en metaanalyse, den såkalte ARTISTIC-studien, viser også at adjuvant stråleterapi etter prostatektomi ved lokal prostatakreft ikke gir bedre resultater for pasientene. Analysene baserer seg på tre ulike studier med mer enn 2000 pasienter.

Bekrefter norsk behandling
– I Norge gir vi ikke rutinemessig strålebehandling til disse pasientene. Denne studien bekrefter at behandlingen norske pasienter får er riktig og på høyde med den beste behandlingen internasjonalt, sier avdelingsleder og onkolog, Andreas Stensvold, kreftavdelingen, Sykehuset Østfold.

Han påpeker at det er spesielt viktig med tanke på å redusere forekomsten av komplikasjoner etter behandling. At pasientene som fikk stråleterapi hadde mer plager med blant annet inkontinens, overrasker ikke den erfarne kreftlegen.

– Det er som forventet. Dette er viktig for pasientene, sier Stensvold.

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

Nyheter fra startsiden

Se opptak fra Post-ESMO-seminaret her!

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!