Hvor mye har en halv liter å si?

Det er ingen tvil om at blodbankene rundt omkring gjør en viktig jobb – og at blodgiverne gir fra seg en viktig gave som årlig hjelper flere tusen personer.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fire år gammel.

Eirik Solbjørg Karlsen

UNGE STEMMER-KOMMENTAREN: Eirik Solbjørg Karlsen, bioingeniørstudent ved Universitetet i Tromsø (UiT)

I LIKHET med de fleste andre i Norge hadde jeg tidligere ikke tenkt så mye over hva blodbankene egentlig gjør. Men etter at jeg begynte å jobbe i den lokale blodbanken hjemme i Bodø, har jeg skjønt at de utfører en mye viktigere jobb enn det jeg først var klar over.

Mange tror at vi tapper en pose blod og gir det til pasienter som har vært i en ulykke. Dette er noe også jeg har trodd, men det har i senere tid vist seg ikke å stemme helt. Det er nemlig slik at de fleste som får blodprodukter i Norge, er kreftpasienter og personer på operasjonsbordet.

PROSEDYREN. Det er imidlertid ikke bare å tappe posen og transfundere innholdet inn i den aktuelle pasienten som trenger det. Man må la blodet hvile for at trombocyttene ikke skal bli for stresset, for så å sentrifugere og presse – og sentrifugere litt til – for så å presse en gang til.

Når vi har blodproduktene våre, er det ikke bare å gi en pose til legene eller sykepleierne som kommer innom. Nei, disse må faktisk bestilles og oppfylle krav til at blodprøver ikke kan være eldre enn fire døgn gamle, og fastsettingen av blodtype skal være gjort to ganger av ulike personer – av to forskjellige stikk. For deretter å teste om det blodet man gir til legene som skal transfundere dette til pasienten, kan gis til vedkommende pasient.

SAMSPILLET. I tillegg til at blodbankene utleverer blod, tar de også en rekke svangerskapsprøver av gravide for å fastsette mors blodtype, og noen ganger blodtypen til barnet. Dette gjør blodbankene for å finne en eventuell Rh(D)- uforlikelighet mellom mor og barn. Dreier det seg om første graviditet, vil uforlikeligheten som regel gå bra, men ved neste svangerskap kan barnet bli født med ikterus.

Blodbanken er et stort samarbeid med de fleste av de ulike laboratoriene vi har

Dette er bare litt av det blodbanken gjør, oppgaver som ikke kan gjøres uten hjelp fra de andre avdelingene på laboratoriet. Disse avdelingene analyserer prøvene vi tar av hver enkelt blodgiver. Altså: Blodbanken er et stort samarbeid med de fleste av de ulike laboratoriene vi har.

HALVLITEREN. En halv liter blod har mye å si, og jeg vil oppfordre alle som leser dette, til å melde seg som blodgivere. Det har seg slik i Norge at bare to prosent av befolkningen til enhver tid er blodgivere, mens halvparten av oss vil trenge en blodtransfusjon i løpet av livet.

Det er også verdt å merke seg at de blodgiverne vi har, må skiftes ut hele tiden.

Ingen oppgitte interessekonflikter

Kronikk og debatt, Dagens Medisin 15/2019

Powered by Labrador CMS