Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
  • DM Pharma
  • Abonnere
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn
Artikkelbilde
PRESENTERTE: Overlege og UiO-professor Elisabeth Gulowsen Celius presenterte under ECTRIMS en oppfølgingsstudie på 122 kvinner som har blitt gravide etter behandling med alemtuzumab (Lemtrada). Foto: Lasse Moe

Oppfølgingsstudie over 8 år på graviditet og alemtuzumab

Norsk MS-forsker presenterte studie om kvinner som ble gravide etter behandling med alemtuzumab (Lemtrada).

Publisert: 2019-09-13 — 10.26

STOCKHOLM (DAGENS MEDISIN): Under verdens største kongress om multippel sklerose, ECTRIMS, publiserte overlege og UiO-professor Elisabeth Gulowsen Celius sammen med internasjonale kolleger en større studie på kvinner som har blitt gravide etter bruk av alemtuzumab (Lemtrada). 

Medisinen er en såkalt induktiv behandling, som gis i to perioder, før pasientene potensielt kan gå over lengre tid uten nye medikament-infusjoner.

Les abstractet og se posteren til studien her.

Hormonendringer
Ifølge abstractet til studien har kvinner med MS en økt sjanse for attakker etter fødsel.

– Dette har sammenheng med hormonendringene, forklarer UiO-professor Elisabeth Gulowsen Celius, førsteforfatter på studien.

Hensikten med studien var derfor å se på oppfølgingsdata på pasienter som har fått induktiv behandling.

– Hva fant dere? 

– Dette var en studie av de kvinnene som ble gravide i de ulike registreringsstudiene med alemtuzumab og i oppfølgingsstudien. I alt ble 122 kvinner gravide og hadde en oppfølgingstid på minimum ett år etter fødsel, opplyser Celius.

Abstractet konkluderer med at det var svært lav attakkrate under graviditeten, og kun en minimal økning i attakker det første året etter graviditet.  

– Deretter returnerte atakkhyppigheten til samme nivå som før graviditet. Studien viser derfor at induksjonsbehandling med alemtuzumab gir langvarig stabilitet også gjennom graviditet og etter fødsel. Det betyr at slik behandling er et godt alternativ for kvinner som planlegger graviditet. Stabiliteten gjør også at det er uproblematisk for disse kvinnene å amme, sier hun.

Interessekonflikter: Elisabeth Gulowsen Celius har mottatt foredragshonorar fra alle legemiddelselskapene som jobber med MS-legemidler og forskningsstøtte fra Novartis og Genzyme.

 

 

 

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

OBS! Du må logge inn for å kommentere

Bli medlem

Nyheter fra startsiden

Full åpenhet om verdioverføringer

DM Arena Digital - Helseøkonomi

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!