ETTERSPURT MEDISIN: Professor Cecilie Landmark får mange henvendelser fra pasienter om det cannabis-baserte legemiddelet Epidyolex. Foto: Getty Images

EMA gir klarsignal for ny cannabismedisin: – Ingen vidunderkur, sier professor

Den plantebaserte medisinen anbefales til bruk ved to sjeldne former for alvorlig epilepsi.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fire år gammel.

Nylig gikk Den europeiske legemiddelmyndigheten (EMA) ut med anbefaling om at legemiddelet Epidyolex godkjennes til bruk for to sjeldne former for epilepsi. Legemiddelet har cannabidiol (CBD) som virkestoff og inntas oralt.

Legemiddelselskapet GW Pharma som markedsfører Epidyolex skriver i en pressemelding at legemiddelet vil være «den første plante-avledede cannabis-baserte medisinen som blir godkjent i Europa for behandling av epilepsi».

– Historisk gjennombrudd

Avgjørelsen markerer et «historisk gjennombrudd», ettersom det er den første plante-avledede cannabis-baserte medisinen som har blitt vurdert av EMA, uttaler administrerende direktør Justin Gover i en pressemelding.

– Vi er begeistret for å ha muligheten til å gi pasienter og leger en nøye testet og evaluert cannabis-basert medisin med en dokumentert sikkerhets- og effektprofil, produsert etter de høyeste standarder.

Stor interesse

Professor Cecilie Johannessen Landmark, leder for Farmakologiteamet ved Spesialsykehuset for epilepsi (SSE) ved Oslo universitetssykehus, er mer dempet i sin respons på det nye legemiddelet.

– Dette gir et håp om bedre behandling for noen av epilepsipasientene. Legemiddelet kan ha en moderat effekt på ulike anfallstyper, og studier indikerer at det kan føre til bedre appetitt og føre til kortere anfall.

I motsetning til tetrahydrocannbinol (THC), gir ikke cannabidiol en psykoaktiv effekt.

Landmark oppgir at sykehuset har fått mange henvendelser om det nye legemiddelet.

– Det har vært stor interesse blant pasienter og pasientorganisasjoner. Vi får mange spørsmål fra pasienter som lurer på om dette legemiddelet er noe de kan prøve.

– Ingen vidunderkur

EMA-anbefalingen gjelder imidlertid kun bruk av Epidyolex for Lennox-Gastauts syndrom og Dravets syndrom. Dette er sjeldne, alvorlige epilepsiformer som forekommer fra tidlig barnealder.

– Nesten 50.000 personer har epilepsi i Norge, men bare noen få hundre har disse formene for epilepsi, sier Landmark.

Hun mener det er viktig å huske at det til nå er gjort få og små studier, og at det også er påvist bivirkninger i studiene.

– Dette er ikke en vidunderkur. Det er ikke sånn at det ikke finnes bivirkninger, slik enkelte i debatter på nett antyder.

Til tross for at legemiddelet «ikke er en vidunderkur», tror professoren det kan bli aktuelt at legemiddelet utvides til bruk for en pasientgruppe til.

– Det er en studie som tyder på effekt for tuberøs sklerose, så det er mulig det kommer en godkjenning av det i neste omgang.

– Vil ta tid

Legemiddelet er allerede meldt inn til hurtigmetodevurdering i Norge under det amerikanske navnet «Epidiolex».

– Det vil ta en tid før dette legemidlet blir tilgjengelig i Europa, sier medisinsk fagdirektør Steinar Madsen i Statens legemiddelverk.

Det er EU-kommisjonen som står for endelig godkjennelse.

– Det tar inntil 67 dager, så følger norsk godkjennelse innen 30 dager, sier Madsen.

– Men før markedsføringen kan begynne må maksimalprisen i Norge fastsettes etter søknad fra firmaet. Utredningen av kostnadseffektiviteten begynner når Legemiddelverket får søknad fra firmaet. Så skal prisen forhandles, før Beslutningsforum tar sin avgjørelse. Denne prosessen tar gjerne rundt seks måneder, men med store variasjoner.

Madsen kan ikke si om det blir aktuelt å gjøre legemiddelet tilgjengelig for enda pasientgruppe på sikt.

– En eventuell indikasjonsutvidelse kan vi foreløpig ikke si noe om.

Interessekonflikter: Cecilie Johannessen Landmark oppgir at hun i 2018 deltok i en workshop om cannabidiol i regi av CBD expert group og mottok forelesningshonorar, begge med støtte fra GW Pharma.

Saken er oppdatert med kommentarer fra Statens legemiddelverk.

Powered by Labrador CMS