RASKERE: – At Nederland også skal behandle pasienter gjør at vi raskere kan nå inklusjonstallet på 100 pasienter, alt i alt, sier Lars Bø som leder stamcellestudien. Her avbildet under ECTRIMS i fjor. Foto: Lasse Moe

Inkluderer nederlandske pasienter i stamcellestudien

Nå starter studien på stamcelletransplantasjon av MS-pasienter opp i Nederland, forklarer Lars Bø, som leder studien.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fire år gammel.

Den randomiserte studien på stamcelletransplantasjon av MS, som styres fra Haukeland universitetssjukehus, har som mål å inkludere pasienter fra Sverige, Danmark, Norge, og Nederland.

Frem til nå, har bare Norge, Sverige og Danmark fått alle godkjenninger i orden så de kan rekruttere pasienter til den randomiserte studien.

Lars Bø, som leder studien, kan nå melde til Dagens Medisin at også nederlenderne har fått orden i alle offentlige godkjenninger, og at de har finansieringen på plass.

Godkjenning på plass
– Det nederlandske helsedepartementet har nå godkjent studien, forklarer Bø, som leder nasjonalt kompetansesenter for MS og er overlege ved Haukeland universitetssjukehus.

Han sier at et nederlandsk partnerskap blir verdifullt for å nå målet om å inkludere totalt 100 pasienter i studien.

LES OGSÅ: Før sommeren ble det klart at den norske stamcellestudien måtte endres, på grunn av en bekymringsmelding om bivirkninger ved behandlingen som brukes i studiens sammenligningsarm, alemtuzumab (Lemtrada).

– Nederlenderne har vært med i studien og har allerede bidratt med sentralisert MR-tolkning. Men vi har ventet på offisiell godkjenning på at de også kan delta med å inkludere nederlandske pasienter til studien. At de også skal behandle pasienter, gjør at vi raskere kan nå inklusjonstallet på 100 pasienter, alt i alt. Hvis Nederland klarer 10 eller 20 pasienter, er det vesentlig.

Franske pasienter? 
Å nå målet for studien raskere, kan igjen føre til at norske pasienter eventuelt vil få raskere tilgang på ny standardbehandling.

– Vi jobber også med å inkludere franske pasienter og har kontakt med en gruppe der også, sier Bø.

Ved siden av å inkludere de franske pasientene, ser også forskerne bak den nordiske stamcellestudien for seg å sammenligne dataene med en britisk forskningsgruppe.

Skal avklare på ECTRIMS
– Vi vet at britene har en liknende studiedesign som oss. Vi forventer at de må gjøre en endring slik som vi har gjort, etter bekymringsmeldingen om alemtuzumab (Lemtrada).

Bekymringsmeldingen Bø viser til, var en bivirkningsmelding på bruk av alemtuzumab. Meldingen førte til at stamcellestudien endret behandlingen de randomiserer med til kladribin (Mavenclad) i Norge og til kladribin eller ocrelizumab (Ocrevus) i de landene hvor sistnevnte også er godkjent. 

LES OGSÅ: Legemiddelet ocrelizumab (Ocrevus) er foreløpig ikke godkjent for bruk i det offentlige helsevesenet i Norge. Det er forventet at det skal opp igjen til behandling i Beslutningsforum for nye metoder den kommende høsten.

– Er britene villige til å endre på studiedesignet blir vi glade. Da kan vi kanskje kombinere dataene. Dette får vi kanskje avklart under et møte på ECTRIMS i år, sier Bø.

Den største europeiske MS-kongressen ECTRIMS avholdes i år i Stockholm, fra 11-13. september.

Powered by Labrador CMS