Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
  • DM Pharma
  • Abonnere
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn
Artikkelbilde
ØNSKER FLERE: De nye studieplassene går til anestesisykepleie, barnesykepleie, intensivsykepleie, operasjonssykepleie og kreftsykepleie. Illustrasjonsfoto: Getty Images

80 nye studieplasser for spesialsykepleiere

Regjeringen foreslår en opptrappingsplan som vil gi 80 nye studieplasser for spesialsykepleiere.

Publisert: 2019-06-20 — 10.16

De nye studieplassene går til anestesisykepleie, barnesykepleie, intensivsykepleie, operasjonssykepleie og kreftsykepleie – samlet kalt ABIOK-utdanninger, som er på 1,5 års varighet.

– Vi trenger flere spesialsykepleiere og derfor prioriterer vi studieplasser til disse utdanningene. Samtidig holder det ikke bare å bygge ut antallet studieplasser siden god praksis er en helt avgjørende del av utdanningene. Derfor satser vi på en pilot for å få flere kommunale praksisplasser og bedre utdanning i digital kompetanse, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø (V) i en pressemelding.

Uklart hvor

Studieplassene vil bli prioritert til universiteter og høyskoler som kan ta i bruk de nye plassene fra høsten. Kunnskapsdepartementet vil be om en søknad fra institusjonene som kan øke opptakskapasiteten, og derfor er det foreløpig ikke avklart hvilke institusjoner som får plassene. I første omgang vil det ble tildelt 30 studieplasser, men fullt utbygget etter fire år vil det medføre at det utdannes om lag 80 flere ABIOK-kandidater i året.

Helseminister Bent Høie mener dette er en god start.

– Sykepleiermangel er en av de største utfordringene i helsetjenesten. Regjeringen har derfor en helhetlig tilnærming til denne utfordringen utover å øke utdanningstakten. Mulighet for livslange karriereløp, satsning på heltidskultur og god ledelse er og av stor betydning for å beholde sykepleiere i helsetjenesten, sier Høie.

NSF: Gledelig
– Dette er veldig gledelig. Vi er fornøyd med at det blir opprettet flere studieplasser. Vi har snakket om det lenge og mener det er på høy tid, sier Eli Gunhild By, leder av Norsk Sykepleierforbund, til Dagens Medisin.

De regionale helseforetakene har tidligere varslet at de mangler spesialsykepleiere.

– Mangelen er stor og dette er sårt tiltrengte plasser. 80 plasser er ikke tilstrekkelig, men det er en veldig god begynnelse. Vi vil trenge enda flere plasser i fremtiden, i tråd med etterspørselen, sier By.

I tillegg bevilges det fem millioner kroner til et prosjekt for IKT-sikkerhet i helseutdanningene.

Samtidig har Direktoratet for internasjonalisering og kvalitetsutvikling i høyere utdanning (Diku) fått 10 millioner kroner for å lage en pilotordning for mer og bedre kommunal praksis i sykepleierutdanningene, skriver Kunnskapsdepartementet.  

Relaterte saker
– Sykehusene må jobbe for flere heltidsstillinger

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

OBS! Du må logge inn for å kommentere

Bli medlem

Nyheter fra startsiden

Full åpenhet om verdioverføringer

DM Arena Digital - Helseøkonomi

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!