Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
  • DM Pharma
  • Abonnere
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn

– Positivt for nytt antirevmatisk legemiddel

JAK-hemmere representerer en ny type sykdomsmodifiserende legemidler. I Norge ble baricitinib og tofacitinib godkjent i 2017.

Publisert: 2019-05-21 — 14.19 (Oppdatert: 2019-05-21 — 11.29)

JAK-hemmer

En JAK-hemmer er et målrettet antirevmatisk legemiddel, som hemmer enzymer som er utløst av intracellulær signalering.

–  Kanskje representerer dette en ny æra innen revmatologi og andre områder, når patentene på de syntetiske JAK-hemmerne går ut. I fremtiden kan kanskje pasienter få tilgang til generiske, billige, selektive og effektive orale behandlinger for revmatoid artritt og andre inflammatoriske sykdommer.

«Positivt»
Dette skrev professor Tore K. Kvien i The Lancet i en kommentarartikkel som ledsaget publiserte fase 3-data på en ny spesifikk JAK1-hemmer. Han viser til at det nå er to såkalte spesifikke JAK 1-hemmere under utvikling, upadacitinib og filgotinib.

 Nylig er to fase 3-studier på upadacitinib brukt i behandlingen av revmatoid artritt, publisert i The Lancet, med veldig positive resultater. Det foreligger også positive resultater fra to fase II-studier på indikasjonene ankyloserende spondylitt og psoriasis artritt. Upadacitinib er også under utprøving til behandling av inflammatorisk tarmsykdom.

– Selv om resultatene virker lovende og kan gi oss nye behandlingsalternativer med en annen virkningsmekanisme, trenger vi ennå litt mer kunnskap om JAK-hemmere, sier Tore K.Kvien. Foto: Vidar Sandnes

–  Resultatene er lovende, og det ser ut til at legemiddelet har effekt også ved andre sykdommer. FDA har kommet med en anbefaling om at upadacitinib skal ha en såkalt fast-track-vurdering, og vi venter en regulatorisk avgjørelse over sommeren, sier Kvien.

På Eular-konferansen i juni ventes det fase 3-data på JAK1-hemmeren filgotinib, som ser ut til å ha en lignende virkningsmekanisme som upadacitinib.

Kostnad og effekt
– Selv om resultatene virker lovende og kan gi oss nye behandlingsalternativer med en annen virkningsmekanisme, trenger vi ennå litt mer kunnskap om JAK-hemmere, både når det gjelder effekt og sikkerhet. Og vi vet ikke om de nye JAK1-hemmerne er bedre enn baricitinib og tofacitinib. I Norge er det også sterkt fokus på kostnader, så det vil være viktig at en eventuell høyere kostnad for nye legemidler reflekterer en betydelig større behandlingseffekt, sier Kvien.

Tore K. Kvien opplyser at han har vært rådgiver for en rekke legemiddelfirmaer som produserer sykdomsmodifiserende legemidler, inkludert AbbVie, Gilead, Lilly og Pfizer som produserer JAK-hemmere.
Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

Nyheter fra startsiden

Konflikt mellom KS og Legeforeningen

DM Arena digital post EASD - følg arrangementet her!

STATSBUDSJETTET 2021

DM ARENA DIGITAL: Post ACTRIMS / ECTRIMS

DM ARENA DIGITAL: Post ACTRIMS / ECTRIMS

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!