Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
 • DM Pharma
 • Abonnere
 • Annonsere
 • Kontakt oss
 • Nyhetsbrev
 • RSS
 • Facebook
 • Twitter
 • Ledig jobb
 • Logg inn
Artikkelbilde
SAMARBEIDER: F.V, Bjarne Håkon Hanssen, Jan Grund, Kristin Clemet, Marit Brandt Lågøyr, Sverre Molandsveen og Finn Egil Holm la frem sitt forslag til hvordan eldrebølgen kan løses. Foto: Thomas T. Kleiven

Utvalg: Vil løse eldrebølgen med en blanding av offentlige og private tilbud

En ny rapport fra et utvalg med blant annet forskere og politikere, konkluderer med at private og offentlige aktører må forenes for å løse problemer med den kommende eldrebølgen.

Publisert: 2019-05-20 — 15.36
Denne artikkelen er over to år gammel.

Situasjonen beskrives slik i rapporten:

«I 2060 blir det dobbelt så mange over 70 år, og tre ganger så mange over 80 år (i forhold til 2018). Endringene blir særlig merkbare fra 2025 og utover, da fyller de store etterkrigskullene 80 år.»

 Et av forslagene til utvalget, er en tverrpolitiske løsning som de kaller for et «omsorgsforlik», med flertallet av de politiske partiene.

Hele rapporten leser du her.

Jan Grund, professor ved OsloMet har ledet utvalget bak rapporten om morgendagens omsorgsutfordringer, utført på vegne av Spekter og NHO Service og Handel (se lenger ned i saken for full liste av utvalget.

– Selv om det er bra at vi lever lenger, skaper det utfordringer som samfunnet må forberede seg på. Utvalget står sammen om at god velferd er et offentlig ansvar, men når tjenestene skal ytes, trenger vi nye og flere former for samarbeid mellom offentlige, ideelle og private aktører, sier utvalgsleder Jan Grund, professor i helseledelse ved OsloMet, i en pressemelding på Spekter sine nettsider.

 

– Tverrpolitiske løsninger

Omsorgsutvalget ble nedsatt av Arbeidsgiverforeningen Spekter og NHO Service og Handel.

Utvalget skulle vurdere hvordan den demografiske utviklingen vil øke behovet for omsorgsoppgaver i årene framover, og hvordan disse utfordringene kan håndteres, heter det i meldingen.

– Norge har lange tradisjoner for å finne gode tverrpolitiske løsninger når utfordringene er store. Utvalget mener eldreomsorgen er en grunnleggende samfunnsutfordring som vi må løse på tvers av politiske skillelinjer. Vårt håp er at rapporten kan legge et godt grunnlag for et omsorgsforlik, sier Grund.

– Ikke konkurranse for en hver pris

Utvalget peker på at konkurranseutsetting ikke skal være et mål i seg selv, men sier at konkurranse må bidra til kvalitetsheving, ikke kun bli en teknikk for å redusere pris.

–  Vi får en velferdsmiks gjennom å skape flere arenaer for samarbeid, ikke bare gjennom tradisjonelle anbud. For eksempel kan private og kommunen inngå partnerskap om å drifte en egen avdeling på et sykehjem, eller private kan gis tilskudd eller et eget ansvar for å utvikle velferdsteknologi, sier Grund.

Utvalget bak rapporten:

 • Jan Grund (utvalgsleder), professor emeritus ved OsloMet. Tidligere prorektor ved Handelshøyskolen BI, rektor Høgskolen i Akershus og leder av forskjellige regjeringsoppnevnte utvalg og ulike lederstillinger i statsforvaltningen.
 • Kristin Clemet, daglig leder i Civita. Tidligere utdannings- og forskningsminister viseadministrerende direktør i Næringslivets Hovedorganisasjon, arbeids- og administrasjonsminister og stortingsrepresentant for Høyre.
 • Bjarne Håkon Hanssen, partner i Kruse Larsen. Tidligere statsråd i Landbruksdepartementet, Arbeids- og inkluderingsdepartementet og Helse- og omsorgsdepartementet, stortingsrepresentant for Ap og fylkesordfører i Nord-Trøndelag.
 • Sverre Molandsveen, kommunikasjonsdirektør ved OsloMet. Tidligere rådgiver for Venstre i Storting og regjering, og avdelingsdirektør i NHO. Han har også vært leder i Unge Venstre.
 • Marit Brandt Lågøyr, daglig leder i Agenda Rådgiving. Tidligere seniorrådgiver i byrået Zynk Communication & Leadership. Hun har 10 års erfaring fra Stortinget, blant annet personlig rådgiver for tidligere partileder i KrF.
 • Finn Egil Holm, direktør, administrasjon og samfunnskontakt i Vestre Viken HF. Tidligere fylkesdirektør i Vestfold fylkeskommune, assisterende rådmann i Drammen kommune, generalsekretær og stabssjef i Frp. 

 

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!