Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
  • DM Pharma
  • Abonnere
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn
Artikkelbilde
BØR VURDERE: Hardt skadde pasienter intuberes ofte på vei til sykehuset, men det er grunn til å gjøre en grundig vurdering av om intubering kan vente til en når sykehuset, mener forsker og overlege i anestesi Espen Fevang. Foto: Anne Grete Storvik/illustrasjonsfoto

– Noen pasienter bør ikke intuberes før de kommer på sykehus

Anestesilege Espen Fevang har forsket på behovet for å hjelpe pasienter med å puste før de kommer til sykehuset. Han tror legene bør være strengere når de vurderer hvilke pasienter som skal intuberes.

Publisert: 2019-04-17 — 08.15
ERFAREN: Forsker Espen Fevang jobber til daglig som overlege i anestesi ved Stavanger universitetssjukehus, med vakter i redningshelikopter og luftambulanse. Foto: Privat

Pasienter som ikke får puste på vei til sykehuset, risikerer å få komplikasjoner eller forverring av situasjonen før de når hjelpen på sykehuset. Derfor har det vært vanlig at anestesileger som rykker ut på redningsoppdrag, sikrer frie luftveier før pasienten kommer til sykehuset.

– Tidligere har vi tenkt at det er bra for et flertall av de hardt skadde pasientene å bli intubert, men det er nå mye som tyder på at det kan være negativt for visse pasienter, sier forsker og overlege i anestesi Espen Fevang.

– Da er det viktig å vite hvilke pasientgrupper som har nytte av intubering og hvordan det er best å gjøre det.

– Må se nærmere på gruppen det går dårlig med

Forskeren jobber til daglig som overlege i anestesi ved Stavanger universitetssjukehus, med vakter i redningshelikopter og luftambulanse. Han disputerte nylig ved Universitetet i Stavanger med avhandlingen «Complex interventions need complex interpretations: Evidence-based focus on prehospital endotracheal intubation» som er finansiert av stiftelsen Norsk Luftambulanse.

Som en del av doktorgradarbeidet, har Fevang gjennomgått forskningslitteraturen på intubering.

Grovt sett kan pasientene deles inn i tre grupper, ifølge Fevang: Pasienter som har fordel av intubering, pasienter hvor intubering ikke har betydning for det totale utfallet og pasienter hvor intubering gir et negativt utfall.

– Jeg mener vi bør se nærmere på gruppen som det går dårligere med hvis de blir intubert, sier han.  

– Bør vente så lenge som mulig

– Det er en del som tyder på at det er bedre for pasienter i blødningssjokk at intuberingen gjøres på sykehuset, dersom pasienten ikke har akutt respirasjonsnød. Studier viser en dårligere overlevelse for pasienter som ble intubert og som var nært utblødd i forkant, sier overlegen.

– Det er faktisk også flere studier som viser en høyere forekomst av lungebetennelse av de som er intubert utenfor sykehus, til tross for at det å beskytte mot aspirasjon og lungebetennelse er en av hovedårsakene til at pasienter har vært intubert på et så tidlig tidspunkt som mulig, sier Fevang.

Han understreker at det er pasientene med de alvorligste skadene som intuberes og at det derfor er vanskelig å si om det er en årsakssammenheng. Likevel mener han det er grunn til å begrense bruken av intubering hos visse pasientgrupper.

– Jeg tror vi bør ha strengere indikasjoner når vi bestemmer hvem som skal intuberes, sier Fevang.

– Det er ikke lenge siden en innførte en praksis med å vente så lenge som mulig med intubasjon av pasienter i blødningssjokk inne på sykehus. Det bør en også gjøre utenfor sykehuset. Noen pasienter bør ikke intuberes før de kommer på sykehus, sier Fevang.

Raskere intubering i mageleie

Et av de vanligste problemene anestesilegene møter på er oppkast, blod eller slim i luftveiene. Fevang har også testet ut en metode for rask intubering i tilfeller der oppkast gjør vanlig intubasjon vanskelig.

En treningsdukke for hjerte-lunge-redning fylt med lapskaus ble brukt til å sammenligne intubering på rygg og i delvis mageleie. 18 personer testet begge metoder. Resultatene viste at intubering på magen gikk raskere og at legene opplevde at det var enklere.

– Delvis mageleie er en mulig måte å intubere pasienter du kanskje ellers ikke ville fått til å intubere. Dette er en metode legene kan ha i bakhodet dersom en slik situasjon oppstår – en måte å redde seg ut av en situasjon som ellers kan virke umulig, sier Fevang.

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

OBS! Du må logge inn for å kommentere

Bli medlem

Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!