Nyheter for deg som jobber i helsevesenet. Annonser er kun beregnet for helsepersonell.

Annonser er kun beregnet for helsepersonell.

  • Abonnere
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn

Nå settes støtet inn mot falske legemidler

Vi skal sette en stopper for falske legemidler i alle EU- og EØS-land. Tiltaket trer i kraft nå.

Publisert: 2019-02-28 — 10.38
Denne artikkelen er over tre år gammel.
Kai Mjaanes

Innlegg: Kai Mjaanes, daglig leder i Nomvec, et datterselskap av Legemiddelindustrien (LMI)

TALL FRA Verdens helseorganisasjon (WHO) viser at hele ett av ti legemidler som omsettes på verdensbasis, er falske. Produksjonen av falske legemidler skjer utenom de mange kravene som stilles til godkjente legemidler. Dette er ulovlig, og i verste fall kan de kriminelle etterligningene være dødelige.

Blodtrykksmedisiner og insulin er eksempler på medisiner som det er funnet forfalskninger av, også i vestlige land. I Norge har vi så langt, heldigvis, vært forskånet for de fleste forfalskninger, selv om det av og til oppdages falske legemidler også her.

KAMPEN ER I GANG. EU har en langsiktig plan, som Norge er en del av, for å hindre at falske legemidler kommer inn i den lovlige distribusjonskjeden. Et av de første stegene på veien er innføringen av unike todimensjonale datamatrikskoder (2D-kode) på alle reseptpliktige legemidler. Det er legemiddelindustrien i Europa som har fått i oppdrag fra EU å hindre at det etablerer seg et marked for falske legemidler i Europa, et oppdrag vi tar på det største alvor. Siden 2011 har hele legemiddelindustrien jobbet for å få på plass sikkerhetstiltak som skal trygge pasienten mot falske legemidler, og nå skjer endelig utrullingen.

9. februar 2019 trådte nye regler i kreft i hele EU og EØS – og det nye verifikasjonssystemet ble skrudd på. Gjennom skanning av de unike 2D-kodene, som i utseende kan minne om en QR-kode, og egen fysisk forsegling, som viser at pakningen ikke har blitt åpnet, vil det bli nesten umulig å introdusere falske legemidler inn i den legale distribusjonskjeden i Norge og i resten av Europa. 2D-koden vil etter hvert dukke opp på alle reseptpliktige legemidler, og vil være unik for hver enkelt pakning. Gjennom skanningen i apoteket sjekkes pakningen opp mot en nasjonal database.

ET TRINN FORAN. For å få det nye sikkerhetstiltaket på plass, har legemiddelindustrien investert flere milliarder kroner. Endringen har krevd nytt teknisk utstyr som kan skape og trykke de nye kodene hos produsentene. Det nye datautstyret skal kunne håndtere enorme mengder med data. I tillegg ligger det et stort arbeid bak alle formalia som må til før slike store endringer kan tre i kraft. Industrien betaler også for det nasjonale verifikasjonssystemet, som kobles opp mot en felles, europeisk database.

Alle europeiske sykehus, apotek og grossister skal koble seg på det nasjonale systemet. Både EUs og vårt mål med disse store, nye investeringene er å gi pasientene sikker tilgang til ekte medisiner. Slik kan vi ligge foran forfalskerne og sørge for at det fortsatt er trygt å kjøpe reseptbelagte legemidler i Norge og i Europa.

Alle europeiske sykehus, apotek og grossister skal koble seg på det nasjonale systemet for at pasientene skal få sikker tilgang til ekte medisiner

GRØNT ELLER RØDT. Fra og med 9. februar ble det pliktig å trykke 2D-koder på legemiddelpakningene i Europa. Det vil ta tid før alle de gamle pakningene er solgt og brukt opp, derfor vil det bli en overgangsperiode fra vanlig strekkode til unik 2D-kode.

I apotek vil pasientene merke liten forskjell til endringen. Når pakningene skannes, får man enten grønt eller rødt lys. Grønt lys betyr at legemidlet er ekte og trygt kan selges. Rødt lys betyr at pakningen må kontrolleres nøyere og at pasienten må få en annen pakning – for sikkerhets skyld. Når pakningene skannes, sjekkes de opp mot databasen, og det hele skjer på en brøkdel av et sekund.

Det nye sikkerhetstiltaket favner stort og bredt. Helt fra EUs hovedkontor i Brussel til de mindre administrasjonene rundt omkring i Europa. Helt fra apotek i de store hovedstedene i Europa til de små, lokale apotekene i vårt langstrakte land. Hovedmålet er det samme hos alle EU- og EØS-land: Vi skal sette en stopper for falske legemidler. Og tiltaket – det trer i kraft nå.

Interessekonflikt/disclaimer: Nomvec er et datterselskap av Legemiddelindustrien (LMI) og har ansvaret for å anskaffe det nye verifikasjonssystemet som nå tas i bruk av apotek og legemiddelgrossister for å hindre falske legemidler i Norge. LMI er bransjeforeningen for legemiddelindustrien i Norge.

Kronikk og debatt, Dagens Medisin 04/2019

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

OBS! Du må logge inn for å kommentere

Bli medlem

Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!