HARDT UT MOT OUS-PLANER: Torgeir Bruun Wyller er professor i geriatri ved Universitetet i Oslo, overlege ved Geriatrisk avdeling, Oslo universitetssykehus og styreleder i Helsetjenesteaksjonen. Arkivfoto: Vidar Sandnes Foto:

Lege foreslår DRG-aksjon mot OUS-planer

Overlege Torgeir Bruun Wyller vurderer å bruke diagnosekode som kampmiddel for å hindre nedleggelse av Ullevål.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

«Jeg mener det igjen er tid for å ta i bruk kampmidler som kan bli forsøkt stemplet som illegitime», skriver OUS-overlege Torgeir Bruun Wyller i et blogginnlegg på Dagens Medisin.

Han går hardt ut mot planene for Oslo universitetssykehus (OUS), som han stempler som en «tragedie».

«Jeg snakker med ganske mange folk i sykehuset – ansatte, pasienter, pårørende, taxisjåfører – og har til gode å finne én med direkte pasientkontakt eller pasienterfaring som ikke er vantro, fortvilt og hoderystende til planene om å legge ned Ullevål og dele virksomheten mellom gigantblokker på Gaustad og nesten like store blokker på Aker», skriver han.

Z-diagnoser

* Z-kodene i ICPC-2 klassifiserer sosiale problemer. Disse problemene gir ikke rett til sykepenger. Sosiale problemer kan imidlertid føre til sykdom som medfører arbeidsuførhet. Ved sykmelding må sykdomsdiagnose, eventuelt kode for pasientens symptomer eller plager benyttes.* En Z-diagnose i ICD-10 beskriver ulike kontakter med helsevesenet og kan i enkelte situasjoner innebære arbeidsuførhet som gir rett til sykepenger.Kilde: Helsedirektoratet

«Skandaløst»
Som kjent er Ullevål sykehus i Oslo vedtatt nedlagt, og det er foreslått bygget et stort sykehus på Gaustad. Wyller mener det er skandaløst å bruke 50 milliarder av fellesskapets penger på et prosjekt «som et samlet fagmiljø, arkitekter, økonomer og reguleringsmyndigheter advarer mot».

Nylig ble det arrangert et fakkeltog i Oslo, hvor parolen var at Ullevål må utredes skikkelig. Bruun-Wyller sier han er usikker på om fakkeltog gjør så sterkt inntrykk på dem som bestemmer.

Vil gi alle opphold samme kode
Han mener derfor legene har en «moralsk plikt til å vurdere hardtslående virkemidler». I blogginnlegget diskuterer han streik som et slikt virkemiddel, men viser til at dette er lite aktuelt fordi pasientene da vil rammes. I stedet foreslår han et annet kampmiddel, nemlig Z02.9, som er diagnosekoden for «Uspesifisert undersøkelse for administrative formål».

«Hva om alle opphold fikk den koden? Det ville ikke skade pasientene i det hele tatt, men det ville kunne skape svær ugreie i DRG-folkets monopolpengespill. Epikrisene kunne forsynes med korrekt diagnose i fritekst, slik at epikrisemottakerne får den informasjonen de trenger», skriver overlegen.

Fakkeltog kan de tillate seg å stille seg likegyldig til Torgeir Bruun-Wyller, lege og leder for HTA

En essensiell forutsetning for at aksjonen skal ha er effekt, er «100 prosent oppslutning, i hvert fall i utvalgte avdelinger», presiserer han.

– Må diskuteres nøye
– Z-kodene brukes der det ikke er «noe spesielt», for eksempel at en undersøkelse av en pasient som ikke viste noen sykdom. I DRG-systemet gir slike Z-koder ingen regnskapsmessig uttelling. Leger er oppdratt til å sette smarte diagnoser som gir høy refusjonssats. Vi lærte at vi ikke skulle bruke Z-diagnosene. I bloggen min setter jeg så dette inn i en OUS-sammenheng, og jeg mener det er tragisk og uforståelig at vi ikke kan utrede bruken av bygget på Ullevål ordentlig, utdyper Wyller til Dagens Medisin.

– Hva ønsker du å oppnå med en slik aksjon?

– Fakkeltog kan de tillate seg å stille seg likegyldig til. Derfor må vi diskutere å bruke aksjonsformer som faktisk oppleves plagsomme. Vitsen med en aksjon, som streik for å få høyere lønn, pålegger arbeidsgiver en reell ulempe. Vi ønsker ikke å gjøre noe som går ut over pasientene, understreker han.

– En slik aksjon vil påføre makthaverne ubehag som ikke går ut over pasientene. Vi må selvsagt diskutere den nøye, og se om den er realistisk, sier Bruun-Wyller.

– Kan slike aksjoner, som denne du foreslår, og som kommer «innenfra» sykehuset, påvirke arbeidsmiljøet negativt?

– Det er klart at aksjoner, som dette, eller en streik skaper en polarisering mellom arbeidstakere og ledere, det er det ingen tvil om. Og det må vi tåle, tenker jeg. Hvis saken er viktig nok, kan vi ikke holde oss borte fra å si fra. Selv om det sikkert vil bli mislikt av en del ledere.

– Du er lege, og samtidig leder for Helsetjenesteaksjonen – er det fare for at du misbruker din rolle som lege for å fremme Helsetjenesteaksjonens synspunkter?

– Jeg foreslår ikke en slik aksjon i egenskap av at jeg er overlege ved OUS. Men jeg synes ikke at det å være lege diskvalifiserer; fordi jeg jo nettopp fra min jobb og fra mine erfaringer har førstehånds kjennskap til hvordan ting fungerer på grunnplanet og hva det gjør med arbeidsbetingelser og så videre.
– Oppmerksomhet er avgjørende
– Hadde jeg ikke vært en klinisk aktiv lege, ville jeg aldri engasjert meg i Helsetjenesteaksjonen. Den springer ut fra mitt faglige ståsted. Jeg har en lederrolle, jeg er seksjonsleder. Den rollen må jeg være ryddig i. Man må være tydelig på om man uttaler seg i embeds medfør. Men å ha et ansettelsesforhold diskvalifiserer ikke fra å si fra.

– Gjør du dette for å få medieoppmerksomhet?

– Hele Helsetjenesteaksjonen har som formål å skape interesse i samfunnet for en helsepolitisk debatt forankret i virkeligheten – slik den erfares på grunnplanet. Det er ingen vits i med en aksjon eller å skape en organisasjon om man ikke blir lagt merke til – eller om man skulle gå til det skritt å etablere en slik aksjon jeg snakker om her, sier Wyller til Dagens Medisin.

Dagens Medisin har vært i kontakt med Oslo universitetssykehus, men ledelsen ønsker ikke å kommentere utspillet fra Wyller.

Powered by Labrador CMS