Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
 • Abonnere
 • Annonsere
 • Kontakt oss
 • Nyhetsbrev
 • RSS
 • Facebook
 • Twitter
 • Ledig jobb
 • Logg inn
MÅ HA NOE NYTT: Arbeiderpartiets Ingvild Kjerkol sier det må komme noe helt nytt i saken, dersom Ap skal støtte Venstre i kravet om å utrede bruken av Ullevål sykehus. Ullevål er vedtatt nedlagt, og et stort sykehus planlegges på Gaustad i Oslo, området der Rikshospitalet ligger i dag. Arkivfoto: Anne Grete Storvik

Kun «ny informasjon» kan få Ap til å snu om OUS-utbygging

Dersom Ap skal støtte Venstre i at Ullevål-alternativet skal utredes, må det komme «ny informasjon», sier Ap’s Ingvild Kjerkol.

Publisert: 2019-02-12 — 10.07
Denne artikkelen er over tre år gammel.

Venstre, som i helgen vedtok at de vil ha en utredning av Ullevål-alternativet, får heller ingen støtte fra KrF så langt.

Den nye lederen for Helse- og omsorgskomiteen, Geir Jørgen Bekkevold (Krf), sier til Dagens Medisin at KrF «enda ikke har tatt stilling», og viser til høringen som skal være i Stortinget 5.mars.

– Jeg vil uansett vente med å mene noe sterkt om disse planene til jeg har fått med meg innspillene fra høringen, heter det fra Bekkevold.

Det er grunner til å se nærmere på saken
Åshild Bruun-Gundersen (FrP), medlem av helse- og omsorgskomiteen

I oktober sa Ingvild Kjerkol, som også er medlem av Helse- omsorgskomiteen på Stortinget, følgende om hvordan Ap stiller seg til en utredning av fortsatt bruk av Ullevål sykehus – som er vedtatt nedlagt:

– En ny utredning vil koste mange millioner og forsinke prosessen. Vi vil ikke gå inn i det.

Nå vil Kjerkol og Ap vente på den åpne høringen i Helse- og omsorgskomiteen før partiet tar endelig stilling.

– Støtter Ap en utredning av Ullevål, ja eller nei?

– For å si ja må det i så fall komme ny informasjon som vi ikke har i dag - hvis vi skal overbevises om at dette er et bedre regnestykke, som fører oss raskere til målet om nye bygg og økt kapasitet.

Kjerkol mener Helse Sør Øst-styret gjorde klokt i å vedta å belyse de alternativene som det er «bevegelse bak».

– Det er miljøer som ønsker en utredning og styret da velger å belyse de tydeligste innvendingene, som de ønsker en utredning av. Det er klokt. Det er store utbyggingsplaner dette.

– Regjeringsfraksjonen spriker til alle kanter
– Men det er bekymringsfullt hvordan regjeringsfraksjonen spriker til alle kanter. Nå skal det være åpen høring etter Venstres saksordfører gikk ut og krevde det. Den vil belyse enkeltelementene. For oss er det viktig at dette har framdrift og at Helse Sør-Øst har finansielle muskler til å bygge nye sykehus og til å utvide kapasiteten i Oslo. Akershus befolkning trenger Ahus selv, og Oslo øst trenger lokalsykehus, sier Kjerkol.

Oslo Frp's Aina Stenersen vil utrede bruken av Ullevål sykehus i fremtiden.

– Med Ullevål-alternativet får man ikke realisert kapital til investeringene, mener hun.

 –  Det betyr mindre penger til nye sykehus. Vi vil grave og spørre i høringen, varsler hun, og legger til at hun synes det er «underlig» at Høies regjeringspartner Venstre har konkludert i saken før høringen har funnet sted.

Søndag vedtok Venstre på sitt landsstyremøte at de vil ha fullverdig utredning om fortsatt bruk av Ullevål.

Venstres Carl Erik-Grimstad sa søndag til Dagens Medisin at selv om det ikke er politikerne som skal bestemme sykehusstrukturen i Oslo, så er det stortingspolitikernes ansvar å sørge for at risikoen ved statlige investeringer er minst mulig.

Kjerkol mener dette er helseministerens ansvar, som eier av sykehusene, og hun deler ikke Grimstads bekymring for summene.

Sykehusutbyggingen er foreløpig anslått til å koste 59 milliarder kroner.

– Regjeringen bygger motorvei for ganske mange milliarder. Det er ikke sykehusbygg som tar knekken på budsjettene. Det er kombinasjonen bygg og drift som bekymrer meg. Byggingen skal optimalisere ressursbruken samtidig som vi trenger mer kapasitet for pasientene i Oslo.

– Så her må Grimstad ta fighten på vegne av sektoren innad i regjeringen.

– Og han må gjerne støtte Ap’s krav om mer penger til sykehusene, avsutter Kjerkol.

Oslo Frp vil utrede
Oslo Frp vedtok på sitt årsmøte at de vil be om at Ullevål bevares, samt å skrinlegge planene om utbygging på Gaustad.

– Oslo FrPs årsmøte ser med stor bekymring på planene om et gigantsykehus på Gaustad og nedleggelse av Ullevål sykehus. En har merket seg den bastante faglige motstand mot disse planer fra en mengde ansatte på Ullevål og i folk i nærmiljøet til Gaustad, heter det i resolusjonen fra FrPs Aina Stenersen og Carl I Hagen.

Åshild Bruun-Gundersen (Frp), medlem av helse- og omsorgskomiteen, sier at hun registrerer at Oslo Frp lenge har vært opptatt av denne saken:

– Det er grunner til å se nærmere på saken, og det vi jeg gjøre, sier Bruun-Gundersen, som også sier hun avventer høringen i mars før hun vil si noe mer om saken.

 • Planene for fremtidig sykehusstruktur i Oslo er at det skal være et stort lokalsykehus på Aker, og et sykehus med både nasjonale, regionale og lokale funksjoner på Gaustad.

 • Det er vedtatt at Ullevål sykehus skal legges ned.

 • Nylig vedtok imidlertid Helse Sør-Øst at Ullevål skal «belyses» som alternativ lokalisering til Gaustad, med samme virksomhetsinnhold.

 

 

 

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

OBS! Du må logge inn for å kommentere

Bli medlem
 • OUS ansatt 13.02.2019 15.17.12

  AP vil miste mange stemmer på dette. Deres valg, våre valg! Tror såpass mange er passe lei av maktarrogansen i visse politiske partier. Tiden er forbi der de kan regne med betydelig støtte selv med dårlig politisk håndverk. AP vil merke dette i Oslo!!

 • Lege 12.02.2019 18.56.57

  Bjørn Erikstein er gammel Ap - kamerat av Jens Stoltenberg, Øystein Mæland og Tore Tønne mm og var med på planlegging og innføring av helseforetaksreformen. Den har gitt oss en udemokratisk og svært kostbar styring av sykehusene. Ap følger nå bare opp gamle feil ved å legge ned Ullevål, igjen dyrt og udemokratisk.

 • Elin 12.02.2019 17.48.07

  MEANWHILE... I Bergen begynner man å bygge på heissjakten til Protonsenteret(som skal gå inne i fjellet). Hvordan går byggingen i Oslo, skulle ikke det senteret stå klart før Bergen?

 • Ullevål-lege 12.02.2019 17.03.27

  Men - hvor mye ny informasjon trenger de, egentlig? Det er allerede vist hinsides tvil at sykehuset på Gaustad ikke vil kunne romme alle pasientene og funksjonene som må være der. Og erfaringen fra bl.a Kalnes viser at vi ikke uten videre kan stole på planleggernes optimisme hva gjelder effektiviseringsgevinster. Det er allerede godt kjent at planene om å selge Ullevål-tomta til boliger står på leirgrunn, pga fredete bygg og byplanleggingshensyn. Det er godt kjent at nye, digre Gaustad vil ødelegge for vakre gamle Gaustad som ligger bak. At det å rive opp Norges største (og i all beskjedenhet - beste) akuttsykehus-fagmiljø med roten er høyrisiko. Hva mer trenger Ap for å innse at de har blitt lurt? Må det er regjeringsskifte til for at noen skal klare å snu?

 • Pensjonert sykepleier 15.02.2019 08.14.32

  Det er trist at ikke politikere kan si at de lytter til dere fagfolk. Hører "aldri" at de henviser til dere. Uforståelig og uansvarlig om Ullevål skal legges ned.

 • Misforstått 12.02.2019 16.45.57

  Kjerkol må jo ha misforstått. Hun ønsker ikke å endre planene fordi hun er utålmodig etter nye bygg og økt kapasitet. Motstanden mot nåværende planer er jo nettop fordi det gir betydelig redusert kapasitet. Det hjelper ikke med nybygg og enerom, når du ligger på korridor. Noen hundre millioner til utredning blir lite hvis Ullevål alternativet kan være billigere og bedre enn Gaustad alternativet.

 • Misforstått 2 13.02.2019 08.57.04

  Nye OUS er betydelig underdimensjonert i forhold til reelt behov fordi man har en helt naiv tro på at ny teknologi skal redusere behov for sengeplasser. Til info for stortingspolitikere og andre beslutningstagere: Vi bruker fax daglig! Helse midt Norge har akkurat kjøpt et journalsystem som ikke virker i Danmark. Ny teknologi? Jeg tror det ikke før jeg ser det.

 • Teknolog 13.02.2019 09.36.51

  Og ny teknologi vil kanskje redusert liggetid pr. behandlingsforløp, men ny teknologi betyr også nye behandlingsforløp for tilstander som i dag ikke behandles. Reduksjonen pr. behandlingsforløp vil dermed sannsynligvis mer enn kompenseres ved at det blir mer behandling totalt sett, så det vil bli behov for økt kapasitet uansett.

 • Venstre 12.02.2019 11.23.13

  Stem venstre

 • Terje 12.02.2019 10.53.36

  Nå var det vel dengang regj.med Ap som utredet dette. Få Ap til og snu i noe som helst er vanskelig om ikke umuligt ,det er bare og se på helse regionene. Total katastrofe behandler ikke en pasient men koster milliarder hver år .

Nyheter fra startsiden

Se opptak fra Post-ESMO-seminaret her!

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!