Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
 • DM Pharma
 • Abonnere
 • Annonsere
 • Kontakt oss
 • Nyhetsbrev
 • RSS
 • Facebook
 • Twitter
 • Ledig jobb
 • Logg inn
Artikkelbilde
UiO-professor og mangeårig ansatt ved OUS, Olav Røise, går hardt ut mot OUS-direktøren, som han mener ikke har gjort noe for å bedre situasjonen rundt personvern-kaoset. Foto: Vidar Sandnes

– OUS-direktøren har abdisert i personvern-saken

– Direktøren har ansvaret for ikke å ha tatt tak i uroen rundt dette, sier UiO-professor Olav Røise.

Publisert: 2019-01-23 — 10.27

OSLO/RIKSHOSPITALET (Dagens Medisin): Olav Røise er professor ved Universitetet i Oslo og leder for Legeforeningen for kvalitetsforbedring og pasientsikkerhet. Han jobbet tidligere over 20 år ved Oslo universitetssykehus.

Også han var tilstede tirsdag, på et stort fagmøte på Rikshospitalet i Oslo, der leger forskere, helsebyråkrater og jurister var samlet for å diskutere utfordringene ved tolkningen av personvernreglene ved OUS.

Personvernombudet ofres mens Erikstein sitter og gjemmer seg
Olav Røise

Les mer her: – Det er ikke noen spøk dette, det er ikke noe morsomt å gå på tvers av reglene

Flere leger fortalte om store utfordringer som følge av strenge regler, som hindrer dem i å gjøre jobben sin og som de forteller går ut over pasientsikkerheten.

Olav Røise sier han er helt enig i virkelighetsbeskrivelsen fra legene, og mener problemene ikke er nye.

– Dette er tatt opp over år. Det er nesten som man ved å lese Eriksteins innlegg får inntrykk av at dette har kommet opp nå, sier Røise pg henviser til en kronikk i Aftenposten av Erikstein nylig.

– Direktøren har abdisert
– Dette har ulmet og bare blitt møtt med nærmest represalier. Det som er hovedutfordringen her, er elefanten i rommet: Det er direktørens rolle i dette. Det er all grunn til å spørre hva han har gjort med dette og hvorfor han ikke har gjort noe, sier Røise til Dagens Medisin.

Bjørn Erikstein svarer på kritikken fra Røise,  les hans svar her.

– Jeg mener direktøren har abdisert på sin rolle i virksomheten, og latt personvernombudet styre den kliniske virksomheten. Det har gått på bekostning av pasientsikkerhet og forskning, som demonstrert her i dag.

– Kan personvernombudet bare bestemme dette uten at noen kommer inn og justerer kursen, og sier at «dette kan vi ikke gjøre, dette er ikke fornuftig»?, spør Røise.

– Her har direktøren en mulighet til å si at «dette kan vi ikke gjøre fordi det går utover pasientbehandlingen». Og så må han finne ut hvor grensene skal gå. Direktøren har ansvaret for ikke å ha tatt tak i uroen rundt dette.

– Hva er det første som bør gjøres nå?

– Det mest akutte er at de som har ansvaret på toppen klargjør hva de faktisk mener, og si at «dette er mitt ansvar.» I prinsippet er det personvernombudet som ofres mens Erikstein sitter og gjemmer seg.

 

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

OBS! Du må logge inn for å kommentere

Bli medlem
 • William Jørgen Koren 23.01.2019 15.12.24

  Bjørn Erikstein er ikke kvalifisert til å lede Oslo Universitetssykehus. Dette viste han ikke minst klart og tydelig under møtet i Grønt Auditorium mandag 14. januar 2019. Han oppfører seg som om han eier alle sykehusene heromkring. Han glemmer tydeligvis at han kun er ansatt. Den tomten på Gaustad hvor han tror han får plassere "det nye Ullevål", har Rikshospitalet selv bruk for, til fremtidige utvidelser. Erikstein burde muligens gjøre seg bedre kjent med Plan- og bygningsloven.

 • Mose 23.01.2019 14.58.50

  Da Strøm Eriksen dro både Eriksten ,Kvinnsland og andre inn i ledere jobber i helse norge for ca.100 år siden hadde hun vel ikke i sin vileste fantasi drøm om at de vart sittende der til det gror mose på dem.

 • Lege 23.01.2019 11.25.07

  På tide å forflytte direktøren til en jobb han mestrer, Det burde være endel av disse ved OuS.

Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!