Klinikksjef: Tror ikke ny politisk plattform vil føre til færre fosterreduksjoner

Klinikksjef ved kvinneklinikken som utfører alle fosterreduksjoner i Norge, mener regjeringsplattformen på abortloven ikke vil føre til færre fosterreduksjoner.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

ENDRING? – Jeg tror nemnda vil godkjenne alle som før valgte dette selvbestemt, sier Kjell Å. Salvesen, klinikksjef ved Kvinneklinikken på St. Olavs Hospital.

Regjeringsplattformen til Høyre, Frp, Venstre og KrF ble publisert i går og du leser den her.
Det heter i den nye plattformen til de borgerlige partiene at regjeringen vil «Fjerne åpningen for abort av en eller flere friske flerlinger (fosterreduksjon) i et svangerskap før grensen for selvbestemt abort. Utover dette gjøres det ikke endringer i abortloven.»

Forslaget er altså at kvinner med tvillinger som før kunne velge å gjøre fosterreduksjon av et friskt foster frem til tolvte uke i svangerskapet, nå må forklare seg for en abortnemnd.

– Samstemt fagmiljø
Professor Kjell Åsmund Salvesen ved NTNU er klinikksjef ved kvinneklinikken på St. Olavs hospital. Klinikken han leder har hatt ansvaret for alle fosterreduksjoner i Norge, ettersom de gjøres i Trondheim.

Salvesen sier til Dagens Medisin at han forstår forslaget i regjeringsplattformen som at det kun vil gjelde retten til selvbestemt fosterreduksjon ved tvillinger, trillinger og firlinger til frem til uke 12 og at det ikke vil gjelde et sykt foster.

– Fagmiljøet her i Trondheim har vært samstemt på at det ikke bør være selvbestemt tvillingabort før tolvte uke.

Forskjell på inngrep
Salvesen viser til den store debatten om at dette blir et inngrep i selvbestemmelsesretten til kvinner.

– Det viktige for oss er at dette er noe annet enn de vanlige abortene. En vanlig abort gjøres medikamentelt, vanligvis i uke 9. Av medisinske årsaker gjøres en fosterreduksjon etter uke tolv. Dette  skyldes at inngrepet kan være vanskelig teknisk og risiko for komplikasjoner er større tidligere i svangerskapet. 

Han fremholder at dersom en vanlig abort må gjøres etter tolvte uke, så må begjæringen behandles av en nemnd.

– Like mange vil innvilges
Klinikksjefen sier det er viktig å huske at en innskrenkning i loven om fosterreduksjon vil gjelde et fåtall kvinner.

– I fjor var det åtte selvbestemte fosterreduksjoner på friske tvillinger. Alle ble gjort i Trondheim. Det fødes til sammenligning nesten 1000 tvillinger i Norge hvert år. De åtte må nå behandles av en nemnd. Min påstand er at like mange vil få innvilget fosterreduksjon, ved å møte i nemnd, uttaler Salvesen.

Han forklarer at utover de åtte fosterreduksjonene av friske tvillinger som ble gjort i fjor, så ble det gjort reduksjon av fem syke tvillinger (som han forklarer alltid må behandles av nemnd) og fem trillinger, som både kan være selvbestemt eller ha vært nemndsbehandlet, fordi det kan være risiko for tidlig fødsel.

– Hvordan tror du kvinnene som vurderer fosterreduksjon rammes eller påvirkes av forslaget til den nye regjeringen?

– Jeg tror at debatten som går påvirker dem vi møter i klinikken. Men lovendringen tror jeg ikke gjør det. Når en kvinne først har bestemt seg for å gjøre en fosterreduksjon, så har de gode grunner og er godt informert. De har satt seg godt inn i risikoen for det andre fosteret. Derfor tror jeg ikke det er noe problem å møte i nemnd.  Jeg tror ikke det spiller noen rolle. Det er viktig å huske at en nemnd ikke er en farlig greie.

Nemnd: Stor stygg ulv?
Salvesen mener at nemndene må avmystifiseres. – De fremstilles som den store stygge ulven, men slik er ikke verden. De er satt til å forvalte et lovverk og de gjør en god jobb.

Han påpeker at han skjønner det også går en prinsippdebatt om at nemnden må involveres.

– Jeg skjønner argumentet om at kvinner fratas retten til å bestemme selv. Det har jeg stor forståelse for. Men jeg tror ikke det blir en endring i praksis. Nemndene er kloke mennesker og ser at dersom en kvinne sier de kun klarer å ta hånd om bare et barn, så skjønner de dette. Jeg tror nemnda vil godkjenne alle som før valgte dette selvbestemt.

Utelukker ikke flere fosterreduksjoner
Klinikksjefen viser til at det er en større debatt i fagmiljøet om at dersom regjeringsplattformen blir innført vil det da bli færre fosterreduksjoner av tvillinger – eller flere?

– Det var et lite antall fosterreduksjoner før, og jeg tror uansett det vil forbli et lite antall. Jeg har ingen tro på at det blir færre fosterreduksjoner. Kanskje like mange eller flere. Dette har ikke med en politisk plattform å gjøre, men bevisstgjøring av kvinner.

Salvesen sier han ikke har noen tro på at noen kvinner vil velge å abortere begge tvillingene, for å slippe nemndsbehandling. Men han utelukker ikke at det kan bli flere fosterreduksjoner som følge av debatten som har gått.

– Nå vet jo hele Norge om at dette er en mulighet, i kraft av å følge den debatten som har pågått og bevisstgjort mange kvinner.

Powered by Labrador CMS