«Hvorfor dreper vi pasientene våre?»

Omtrent 3000 feil ved rekvirering av legemidler rettes daglig opp av farmasøyter i vårt langstrakte land.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Marie Karoliussen Clason

UNGE STEMMER-KOMMENTAREN: Marie Karoliussen Clason, provisorfarmasøyt som jobber for Bayer AS etter flere år i apotek

SÅ «HVORFOR dreper vi pasientene våre?». Dette var tittelen på en suksessworkshop på Grunnutdanningskonferansen til medisinstudentene på Soria Moria i 2013. Min gode venninne og medstudent Torunn Gudmestad Øvrebø, daværende nestleder og min høyre hånd i Norwegian Pharmaceutical Students Accossiation (NoPSA), ble spurt om vi ville holde en workshop for å fremme farmasien. Hva kan vi lære bort til kommende leger?

Vi fant fort ut at det som kan frustrere både ferske og erfarne farmasøyter mest, er manglende indikasjon på resepter. Resepter kan ses på som et samarbeid mellom rekvirent og apotek som ikke har noen annen form for kommunikasjon enn det som står på resepten, med mindre vi må ringe for å etterlyse mer informasjon.

KUN ET PUNKTUM. Som det sikkerhetsnettverket vi farmasøyter skal være for alle rekvirenter, er indikasjonen en essensiell del av en fullstendig resept. Det er ikke alltid så mange mulige indikasjoner for et legemiddel, men når pasienten ikke er i stand til å formidle hva det skal være for eller mot, hadde det vært flott om rekvirenten fullførte jobben. Noen journalsystemer krever visst at det skal fylles ut indikasjon, hvor det er flere leger som kun tar seg bryet med å fylle inn et punktum for å få fullføre forskrivingen.

Pasienter ønsker at bruksområde er gitt slik at de kan huske hva medisinen er for eller mot, så «.» er ikke veldig informativt.

Det som kan frustrere både ferske og erfarne farmasøyter mest, er manglende indikasjon på resepter

ALVORLIG. En pasient kom inn på apoteket med en resept på Nozinan uten indikasjon og med «EA» under dosering. Han spurte om hvor lang tid det tar før det fungerer. Hva skal jeg svare? Hvis pasienten bruker det mot smerter, så går det jo fort. Hva om det er mot psykose? Eller off-label for søvn?

Dersom legemiddelet er mot smerter, kan det være skremmende å høre at det brukes mot psykose, og det kan føre til at vedkommende ikke vil bruke legemiddelet allikevel og ender opp med manglende smertelindring.

VÆR NØYAKTIG! Vi ser flere eksempler på etiketter som kan misforstås, men også noen som er for utfyllende. Hele doseringsavsnittet fra Felleskatalogen er ikke nødvendig å lime inn. «Mot graviditet før bryllupet» på p-piller kan man le av, mens Minirin mot luft i magen er en klar feilforskriving. Det skulle nok være Minifom.

Dette er mitt klare råd for et lettere samarbeid med din lokale farmasøyt – og større sikkerhet for dine pasienter: Skriv fullstendige resepter!

Oppgitte interessekonflikter: Artikkelforfatteren er tidligere leder av Norwegian Pharmaceutical Students Accossiation (NoPSA)

Kronikk og debatt, Dagens Medisin 18/2018

Powered by Labrador CMS