Tilbudet til smertepasienter

Det stemmer ikke at Helse Sør-Øst RHF har vedtatt å avslutte avtalehjemler i smertemedisin.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Gro Vik Knutsen

Innlegg: Gro Vik Knutsen, spesialrådgiver i Helse Sør-Øst RHF
Jan Frich, direktør for medisin og helsefag i Helse Sør-Øst

I ET INNLEGG i Dagens Medisin (16/2018) hevder Wenche Sabel og Tore Hind Fagerlund, begge ved Smertemedisinsk Institutt i Oslo, at Helse Sør-Østs regionale plan for avtalespesialistområdet ikke tar godt nok hensyn til smertepasienter. Sabel og Fagerlund mener det foreligger et vedtak om utfasing av smertemedisinske hjemler eller nedlegging av smerteklinikker utenfor sykehus.

Det stemmer ikke at Helse Sør-Øst RHF har vedtatt å avslutte avtalehjemler i smertemedisin.

KOMPETANSEOMRÅDE. I forbindelse med ferdigstillingen av den regionale planen, ba Helse Sør-Øst RHF om en uttalelse fra Norsk Anestesiologisk Forening. Høringssvaret fra 8. mars 2018 pekte på behovet for å utvikle tverrfaglige smerteklinikker i helseforetakene.

Når det gjelder avtalespesialistene, uttalte foreningen: «Eventuelle avtalehjemler innen smertemedisinen kan ikke forbeholdes spesialister i anestesiologi. Dersom slike tilbud videreføres, vil det være rimelig at hjemmelshaver har «kompetanseområde i smertemedisin» eller tilsvarende».

Jan Frich

FAGLIG FORANKRING. Regional plan for avtalespesialistområdet understreker at grupper av smertepasienter får god hjelp av i avtalepraksis. Planen gir følgende anbefaling: «Det kan være behov for å videreføre smertemedisin i avtalepraksis, men driftsavtaler i smertemedisin vil ikke nødvendigvis kunne forbeholdes leger med spesialitet i anestesiologi».

Helse Sør-Øst RHF mener det er god faglig forankring for denne vurderingen.

Ingen oppgitte interessekonflikter

Powered by Labrador CMS