ENIGE: Legepresident Marit Hermansen, Allmennlegeforeningens leder Tom Ole Øren og helseminister Bent Høie på sistnevntes kontor. De ble mandag enige om å være enige. - Viktig for forhandlingene neste år, konstaterer de. Foto: Anne Grete Storvik

Legeforeningen og regjeringen enige om fastlegerekruttering

– Kampen for en bærekraftig fastlegeordning er ikke over, men nå kan vi begynne å jobbe sammen.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

HELSE- OG OMSORGSDEPARTEMENTET (Dagens Medisin): Det sier legepresident Marit Hermansen. Mandag signerte hun, sammen med helseminister Bent Høie (H) og leder av Allmennlegeforeningen, Tom Ole Øren, en protokoll der partene legger uenigheten mellom fastlegene og staten om normaltariffen, bak seg.

  • Det var i slutten av juni at Legeforeningen og staten brøt forhandlingene om den såkalte normaltariffen: Den regulerer de økonomiske vilkårene for fastlegene og avtalespesialistene og den endres en gang i året.
  • Ved uenighet om tariffen, har ikke legene noen streikemulighet eller mulighet for nemndsbehandling fordi den er en forskrift.

Det er en alvorlig sitasjon for fastlegene i dag, og det vil den være også i morgen Legepresident Marit Hermansen

Mandag er altså partene blitt enige om følgende i en «enighetsprotokoll»:

At fastlegene har for mange oppgaver, at listene må ned og at legene må få en økonomisk kompensasjon for reduserte pasientlister.
– Vi har vært i en vanskelig bruddsituasjon og fastlegeordningen er i en alvorlig situasjon. Det er viktig for oss å bli enige. Vi har fått på plass det som er viktig for oss: Nemlig en felles enighet og anerkjennelse om at oppgavemengden er for stor, flere fastleger og at pasientlistelengden må ned. Og at regjeringen forplikter seg, sier Marit Hermansen, president i Legeforeningen.
Helseminister Bent Høie sier enigheten er kommet i stand på bakgrunn av at regjeringen tar fastlegesituasjonen på alvor.
– Vi har tatt en rekke grep, både på kort og lang sikt, som å etablere trepartssamarbeidet, Vi mener det må rekrutteres flere fastleger og på bakgrunn av samarbeidet mellom partene vil regjeringen også vurdere flere tiltak for rekruttering, sier han.
Nå setter regjeringen ned en ny, partssammensatt arbeidsgruppe, også omtalt som et utvalg, som skal kartlegge omfanget av oppgaver av varig karakter, som ikke er kompensert tidligere, ifølge Høie:

– Arbeidsgruppen skal beskrive hvilke oppgaver dette gjelder, og arbeidet skal ferdigstilles innen 1.mars 2019.

– Arbeidsgruppen er et viktig utgangspunkt for samarbeidet vi skal ha med Legeforeningen fremover, og det gir forpliktelser inn i forhandlingene vi skal ha neste år, sier Høie.
Mener regjeringen viser vilje
– Vi hører nå regjeringens tydelige vilje til å forplikte seg, og opplever at Legeforeningens posisjon er styrket, det er en viktig delseier, sier Hermansen.
Hun understeker at dette ikke betyr at fastlegekrisen er løst.

– Det er en alvorlig sitasjon for fastlegene i dag, og det vil den være også i morgen, sier Hermansen.
I mars i år konkluderte en kartlegging utført av Helsedirektoratet blant annet med at fastlegenes kapasitet var sprengt.
I tillegg pågår det en evaluering av fastlegeordningen som også skal være ferdig neste år.

På spørsmål om hva den nye kartleggingen skal gi svar på som de andre kartleggingene ikke gjør, svarer Hermansen:
 – Det viktigste er at den er partssammensatt og at utvalget er hurtigarbeidende, ettersom den skal være ferdig 1.mars.

Bent Høie peker på at det nye utvalgets hovedoppgave er å definere hva som er den reelle økningen som har skjedd i myndighetspålagte og vedtatte tiltak for fastlegene.

– Og den korte fristen er satt fordi det nettopp er dette vi skal forhandle om etterpå. Utfordringen i årets forhandlinger var at vi viste vilje til å komme Legeforeningen i møte med en kompensasjon, men vi var uenige om størrelsen på den. Vi håper utvalgte skal gi en felles plattform som grunnlag for forhandling, sier Høie.

Første gang med brudd
Det er første gang det har skjedd et slikt brudd, etter at fastlegeordningen kom til i 2001. Ifølge Hermansen opplevde man en tilsvarende alvorlig samarbeidsrelasjon mellom staten og fastlegene under arbeidet med Fastlegeforskriften i 2012, men Hermansen beskriver situasjonen nå som unik i den sammenheng.

– Nå har vi også i tillegg en situasjon med både manglende rekruttering og at erfarne fastleger sier opp, som vi vi ikke har vært i siden før fastlegeordningen ble innført.
– Tror du fastlegene er fornøyd med at det nå er inngått en «enighetsprotokoll»?

– Forventingen til hva som må skje i fastlegeordningen de kommende to-tre årene, den er høy. Og det er med rette. Men på vegne av fastlegene så mener jeg at vi har oppnådd en viktig delseier nå. Og at vi skal fortsette det arbeidet, sier Hermansen.
Tom Ole Øren er glad for at legenes og regjeringens virkelighetsbilde nå ser nogenlunde likt ut:

– Det å forhandle og diskutere når man har forskjellige virkelighetsbilder, blir vanskelig. Det er en liten seier at vi nå har definert tydelig hva utfordringene videre er. Men fastlegekrisen som sådan på langt nær avblåst.

Lover penger til rekruttering
Mandag sier imidlertid Bent Høie til Dagens Medisin at det kommer penger til rekruttering av fastlegene i forslag til statsbudsjett neste uke, men han vil ikke ut med noe konkret beløp.

Powered by Labrador CMS