Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
 • DM Pharma
 • Annonsere
 • Kontakt oss
 • Nyhetsbrev
 • RSS
 • Facebook
 • Twitter
 • Ledig jobb
 • Logg inn

Kritisk til tidsfristen

Fagpolitisk rådgiver i Psykologiforbundet er oppgitt over tidsfristen som er satt av Helsedirektoratet. Det er også studentforeningen ANSA.

Annons:

Helsedirektoratet kunne torsdag melde at de starter opp praksis og kurs for de tidligere ELTE-studentene i november. Slik at masterstudentene i psykologi ved Eötvös Loránd University (ELTE) endelig kan få autorisasjon som psykologer.

Imidlertid ga direktoratet de tidligere ELTE-kandidatene bare 5 dager på å respondere. Det reagerer Alexander Lundgreen Flottorp på, fagpolitisk rådgiver i Psykologiforbundet.

REAGERER: Alexander Lundgreen Flottorp, fagpolitisk rådgiver i Psykologiforbundet og tidligere masterstudent ved ELTE.
Foto: Privat

– Kandidatene har nå ventet i over to år på autorisasjonen og gis en frist til å svare på 2-3 virkedager, påpeker Flottorp.

LES OGSÅ: Ga kun 5 dagers svarfrist for ELTE-kurs

Hva med oppsigelsesfrister?
– Et svar på om de vil flytte til et sted de ikke vet hvor er og delta på et program de ikke vet hva inneholder. Folk kan ha oppsigelsesfrister der de nå jobber, og de må ta stilling til store livsendringer på svært kort tid, sier Flottorp.

– Dette virker lite forståelsesfullt ovenfor kandidatenes situasjon. Jeg tror ikke man kan forvente at alle har sett mailen engang på de dagene, presiserer han.

Kritisk til timing
Overvåkningsorganet ba i juni norske myndigheter svare på en rekke spørsmål fordi de mistenker at behandlignen ELTE-kandidatene har fått bryter med EØS-avtalen.

Flottorp, som er tidligere ELTE-student, og klaget inn behandlingen av studentene til det europeiske overvåkningsorganet (ESA), er kritisk til timingen.

– Det er oppsiktsvekkende at direktoratet har valgt 10 september som svarfrist, når de vet at Norge må gi sitt svar til ESA den 12 september. For å kunne ta et opplyst valg er kandidatene avhengig av å se an svaret til ESA, men det får man ikke mulighet til om man skal overholde tidsfristen, sier han.

– Ungarske myndigheter har nå i nye brev til Norge bekreftet at ESAs forståelse av psykologyrket er korrekt og at man kan jobbe selvstendig som psykolog i Ungarn, slik at en løsning via ESA fremstår veldig sannsynlig.

FORSTÅELSE: – Når denne løsningen med frist på et par dager blir presentert som den eneste løsningen, og at man i tillegg ikke vet når programmet starter for de neste puljene, skjønner vi godt at folk er rådville, sier Hanna Flood, president i ANSA.
Foto: ANSA

ANSA er kritiske
Også studentforeningen Association of Norwegian Students Abroad (ANSA) er kritiske til Helsedirektoratets tidsfrist.

– ANSA mener at når en slik prosess har tatt såpass lang tid, så må ELTE-studentene kunne forvente et verdig tilbud som favner om alle som har blitt berørt av denne situasjonen. Kvalifikasjonsprogrammet med oppstart i november vil for noen innebære en stor livsforandring, og det er da urimelig å forvente at de skal kunne kaste seg rundt i løpet av bare et par dager, sier Hanna Flood, president i ANSA. 

– Dersom tidligere studenter ikke har mulighet til å delta på kvalifikasjonsprogrammet i første omgang vil de heller ikke ha rett til deltagelse i de to neste puljene, med mindre fraværsgrunnen er fødselspermisjon, sier Flood. 

– Viktig å ta hensyn
Flood mener det er viktig at Helsedirektoratet tar hensyn til at mange av studentene har levd i en usikker livssituasjon svært lenge, og at de i mellomtiden har måttet ta seg andre jobber i vente på en løsning.

– Når denne løsningen med frist på et par dager blir presentert som den eneste løsningen, og at man i tillegg ikke vet når programmet starter for de neste puljene, skjønner vi godt at folk er rådville. Det er imidlertid positivt at Helsedirektoratet ser på muligheten for å utvide tidsfristen, men det må gjøres snart, sier hun.

Forstår at fristen er kort
Anne Farseth, avdelingssdirektør for autorisasjon i Helsedirektoratet, presiserer at hun forstår at det er kort tid, og viser til at tidsfristen er satt internt i Helsedirektoratet for å imøtekomme behovet for forutsigbarhet hos kandidatene.

Imidlertid sier hun at tidsfristen kan utsettes om det er nødvendig. Og at direktoratet nå jobber med å kartlegge interessen for hvem som ønsker å benytte seg av tilbudet.

– Hvis fristen utsettes vil prosessen med å kartlegge hvem som får tilbud om konkret plass, ta lenger tid, sier Farseth.

Farseth har ingen kommentarer til ESA-saken og viser til at det er opp til Helse og omsorgsdepartementet å svare ut brevet til ESA den 12. september.

– Vi arbeider med det oppdraget vi har fått, som er å etablere og igangsette dette kvalifiseringsprogrammet.  

 

 

Kommentarer

 • WannabeKardiolog 09.09.2018 20.18.23

  Denne formen for maktbruk er helt hinsides. Når tilliten til byråkratiske strukturer er så kjempehøy, og de som utsettes for slik motarbeidelse er få, så har man ingen muligheter. Det er for små forhold i Norge, spillereglene dannes som tommyball, og man kan bare håpe på en overnasjonal inngripen.

 • Motarbeidet 10.09.2018 00.28.12

  Desverre tror jeg du har rett. Lille proteksjonistiske Norge med sine (få) innbygger på ca 5 mill (som en by internasjonalt) må ses på utenfra, her ESA som forhåpentligvis ser norsk helsebyråkrati på sitt verste. Yrkesforbud i eget hjemland og vrang i viljen. Ren motarbeidelse uten sidestykke.

 • Urettferdig! 09.09.2018 09.14.40

  Ja, hvor er NPF i den saken? Hvorfor vil de ikke støtte medlemmene sine? Hvordan godtar de en frist på 5 dager (3 virkedager). Studentene har vært dårlig behandlet i 2 år og det fortsetter... mens NPF lukker øynene... Hvorfor?

 • NPF norsk psykologi 10.09.2018 22.27.11

  NPF tar imot dyr kontigent, men har gitt beskjed til sine tillitsvalgte at de ikke skal bry seg om medlemmer som ikke har autorisasjon, selv om lisenspsykologene har vært medlemmer i åresvis. Dette er norsk psykologi .

 • Jens 09.09.2018 02.04.41

  Hvor er NPF sin støtte til studentene i denne saken? Hvordan godtar de at medlemmene sine blir behandlet på denne måten? Etterlyser mer kritisk journalistikk

 • Risikosport 08.09.2018 23.01.37

  Det er alvorlig grunn til bekymring for et oppkonstruert kvalifiseringsprogram ala en kvasi universitetsutdanning fra H.dir, utarbeidet av byråkrater med lovstridig tidsfrist. Null tillit. ANSA må fraråde all norsk ungdom å dra på utenlandsstudier. Kanskje litt utveksling noen uker er OK for Norge.

Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!