Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
  • Abonnere
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn
KJENNELSE: I går bestemte Kongsberg og Eiker Tingrett, i en såkalt midlertidig forføyning, at Hove Medical må opprettholde integrasjonen med Helserespons ut året. Illustrasjonsfoto: Glennstangeland, Wikicommons

Retten krever at SMS-samarbeidet forlenges til nyttår

Tingretten har bestemt at Hove Medical må opprettholde integrering av Helserespons i System X for to privatklinikker frem til nyttår.

Publisert: 2018-08-23 — 12.02
Denne artikkelen er over fire år gammel.

Beslutningen gir dermed pusterom for frustrerte fastleger, kommuner og avtalespesialister som benytter seg av SMS-tjenestene for bestilling og påminnelser av legetime.

Leverandøren Hove Medical hisset på seg fastlegekorpset da de tidligere denne uken varslet at de ville stenge ned samarbeidet med Helserespons – med bare to dagers varsel. Bakgrunnen var at det ikke forelå en samarbeidsavtale mellom selskapene.

Etter mye kritikk varslet selskapet i går at de utsetter nedstengingen til 3. september. Øyelegene AS og Privatsykehuset Haugesund valgte å gå til søksmål mot Hove Medical. I går bestemte Kongsberg og Eiker Tingrett, i en såkalt midlertidig forføyning, at Hove Medical må opprettholde integrasjonen med Helserespons ut året. Hove må også betale saksomkostningene i saken, melder nettstedet fastlegen.no.

«Åpenbart ikke rimelig»
«Dersom saksøkte gjennomfører nedstengingen av System X i Helserespons vil det oppstå kaos i kommunikasjonen med saksøkernes pasienter, og fare for pasientenes helse. Manuelle prosesser som vil måtte settes inn, vil koste saksøkerne betydelige beløp, og vil kun i liten grad avhjelpe situasjonen. Saksøkerne har per i dag ikke ressurser til å avhjelpe situasjonen fullt ut», skriver retten i sin begrunnelse.

«Det foreligger pr i dag ikke noen reelt alternativ som kan løse situasjonen for saksøkerne pr i morgen. Overgang til nye dataløsninger vil kreve noe tid, og det er en av grunnene til at man nettopp har oppsigelsestid i avtalene», skriver retten, som fastslår at «tre dager er åpenbart ikke rimelig».

– Det var ikke grunnlag i kontrakten for å koble av tjenesten med bare to dagers varsel, som ville før tilt at legekontorene ble stående uten denne kommunikasjonsmuligheten med pasientene. Det var domstolen enig, sier advokat Morten Bjotveit Tidemann, som representerte privatklinikkene i retten, til Dagens Medisin.

Les også: Hove Medical vurderer anke

Mener dommen vil gjelde for flere
– Det prekære i situasjonen, ved at pasienter kunne glemme operasjoner når de ikke fikk SMS-påminnelser, la grunnlaget for en midlertidig forføyning. Å skulle kommunisere manuelt med 300 pasienter blir det kaos av. Det var bra at retten skjønte alvoret, sier Tidemann om saken som ble behandlet i tingretten i løpet av få timer onsdag.

Han mener utfallet i kjennelsen kan overføres til andre legekontor.

– Dette er absolutt helt overførbart til alle andre som har samme type kontrakt. Hove Medical må forholde seg til kontraktene og heller si de opp når de løper ut, mener advokaten.

Les kommentar: Farlig makt til leverandørene

Legeforeningen sjekker kontrakter
Legeforeningens juridiske avdeling jobber nå med å kartlegge situasjonen på vegne av sine medlemmer.

– Vi har hatt muntlig kontakt med selskapene og i forgårs sendte vi et brev til Hove Medical hvor vi ba dem redegjøre for de kontraktsrettslige vurderingene og hensynet til pasientsikkerheten. Selv om stengingen nå er utsatt til 3. september, så venter vi svar på før henvendelse i dag. Vi kommer til å følge dette tett og undersøker nå hvilke rettigheter legene har i sine kontrakter, sier Aadel Heilemann, seksjonssjef i avdeling for jus og arbeidsliv i Legeforeningen.

Også hun har merket seg dommen fra Kongsberg og Eiker tingrett.  

– Dette vil være relevant også for andre leger dersom det ikke kommer ytterligere avklaringer før 3. september, sier hun.

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

Nyheter fra startsiden

Se opptak fra Post-ESMO-seminaret her!

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!