Selvmedisinering går under radaren

Det er et paradoks om Norge ikke kan gå foran i arbeidet med å regulere det «frie» markedet på internett bedre.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Kronikk: Anne Olaug Olsen, førsteamanuensis ved Institutt for helse og samfunn ved Universitetet i Oslo (UiO) og overlege ved Nasjonal kompetansetjeneste for seksuelt overførte infeksjoner, Oslo universitetssykehus (OUS)

ANTIBIOTIKARESISTENS er en alvorlig trussel mot folkehelsen, og i 2016 la Helse- og Omsorgsdepartementet (HOD) frem en handlingsplan mot antibiotikaresistens i helsetjenesten (1). Nylig presenterte Reseptregisteret tall som viser en gledelig nedgang i reseptforskrivinger på antibiotika. Tallene sier imidlertid ikke noe om selvanskaffelse og selvmedisinering med antibiotika. Dette går under radaren for helsevesen og myndigheter – og bør gi grunn til bekymring.

Målet om a° redusere antibiotikabruken i befolkningen med 30 prosent innen utløpet av 2020, synes å være innen rekkevidde. Bruken av antibiotika overvåkes systematisk og flere gode tiltak er iverksatt. Allmennleger har fått veiledning og program for å følge egen forskrivingspraksis gjennom riktigere antibiotikabruk i kommunene(RAK), og det er innført antibiotikafrie og «vent og se»-resepter for flere tilstander.

Katta i sekken er den antibiotikaen som folk skaffer seg og bruker på egen hånd. Selvmedisinering med antibiotika er utpekt som et globalt helseproblem. Det er anslått at det utgjør 3–19 nitten prosent av den totale antibiotikabruken i den vestlige verdenen. http://www.helsebiblioteket.no/autentisering/logg-inn

EGENIMPORT PÅ NETT. Hvordan skaffer nordmenn seg antibiotika på egenhånd? På internett er det lett å skaffe antibiotika på internett, og for en «opplest/erfaren» pasient kan det være fristende å ty til «egenimport». Dette understøttes av tall fra de beslagene som er gjort i forbindelse med Pangea-aksjoner i regi av Tolletaten, Mattilsynet og Statens Legemiddelverk, senest i september 2017. Det anslås at til sammen 10.000–20.000 medisinpakker ankommer landet årlig – hvorav en god del er antibiotika.

Flere utenlandske nettbutikker markedsfører hvor enkelt det er å bestille antibiotika og behandle seg selv. Ett eksempel er EuroClinix, som beskriver seg som en nettklinikk som samarbeider med leger i England og apotek i Norge. Undersøkelse eller prøvetaking er ikke nødvendig, og dette er uheldig av flere grunner.

RESEPTFRI ANTIBIOTIKA. I mange ferieland er det lett å få antibiotika hos «farmasia-ene», blant annet i Spania der salg av antibiotika praktiseres over en «lav disk». Til tross for at det ikke er lovlig med salg av antibiotika uten resept, viser en studie at dette er vanlig forekommende (7). Utenlandske apotek gjør det dermed enkelt å «reparere» med litt antibiotika for eksempel med to tabletter azitromycin for en mistenkt klamydia.

Det har tatt oss spesialister – venerologer – mange år å få pasienter og helsevesen til å innse at den beste behandlingen er en ukes kur med doxycyclin blant annet for å forhindre resistensutvikling av søsterbakterien mykoplasma. En enda større grunn til bekymring er om ciprofloxacin eller cefixime tilbys ved «urinveisplager» og årsaken er en udiagnostisert gonore. Dette er både ineffektiv og resistensdrivende «behandling».

Det finnes ikke oversikt over hvor mye antibiotika som kjøpes av nordmenn over disk i et ferieland som Spania. Det er grunn til å tro at ikke alt blir brukt for å løse et akutt problem under ferieoppholdet, men at en del også bringes hjem.

FOLKEOPPLYSNING. «Vent og se»-resepter bidrar til at den registrerte antibiotikabruken går ned: Småbarnsforeldre har lært at ørebetennelser som oftest går over av seg selv, og flinke piker drikker tranebærjuice og avventer antibiotikakur for sin blærekatarr. Kulturelle forskjeller i synet på bruk av antibiotika – og manglende kunnskap om farene ved uriktig bruk – kan likevel motvirke denne utviklingen især hvis familie og venner i beste mening sender medisin fra et hjemland der det er lett tilgang til antibiotika. Om leveransen kommer fra Asia, er det også risiko for at medikamentet kommer fra en illegal produsent og at kvaliteten er deretter.

Venner kan også være en kilde til medikamenter, inkludert antibiotika for selvmedisinering, men det er en bjørnetjeneste å dele tabletter til overs etter egen kur med sin neste.

Mange nordmenn har lange opphold i sydligere strøk, og det kan tenkes at noen tilegner seg lokale vaner om bruk av antibiotika. Personer som har arbeids- eller studielangtidsopphold, bør derfor gis mulighet til en seksual- og antibiotika-anamnese når de besøker fastlegen hjemme.

BRUKEN MÅ STYRES. To nylig publiserte studier viser at kinesiske studenter i stor grad bedriver egenbehandling med antibiotika, også i forbyggende øyemed (5,6). Det viser at opplysningsbehovet er til stede også i en utdannet del av befolkningen, ikke minst i en internasjonalisert studietid.

Fenomenet med antibiotikasalg over internett uten resept er utbredt internasjonalt.

I dag tillater Norge kjøp i utlandet eller via internett hvis det er til personlig bruk, fra land i EØS –og anskaffet på lovlig måte i anskaffelseslandet. Norge engasjerer seg internasjonalt i arbeidet for å hindre spredningen av resistente bakterier. Det er et paradoks om vi ikke også kan gå foran i arbeidet for å sikre riktig antibiotikabruk gjennom bedre regulering av det «frie» marked på internett.

Ingen oppgitte interessekonflikter

Referanser:
1) Regjeringens handlingsplan
2) Morgan DJ et al Non-prescription antimicrobial use worldwide: a systematic review Lancet Infect Dis. 2011 Sep;11(9):692-701
3) Nilsen Ø, Blystad H, Kløvstad H, Barlinn R. Blod- og seksuelt overførbare sykdommer i Norge 2016. Årsrapport. Delrapport 1 av smittsomme sykdommer i Norge 2016, Folkehelseinstituttet. ISBN (elektronisk): 978-82-8082-856-9, ISSN (elektronisk): 2387-3450.
4) Beslag av ulovlige legemidler
5) Wang X et al Massive misuse of antibiotics by university students in all regions of China: implication for national policy Int Journal of Antimicrobial Agents 50 (2017) 441-446
6) Zhu X et al Self-medication practices with antibioitcs amonge Chinese university students Public Health 130 (2016) 78-83
7) Guinovart MC et al Obtaining antibiotics without prescription in Spain in 2014: even easier now than 6 years ago. Journal of Antimicrobial Chemotherapy, Volume 70, Issue 4, 1270–1271
8) Nichter M Self-Medication and STD Prevention Sexually Transmitted Diseases vol 23 (5) 353-6
9) Se også artikkel i Dagbladet 
10) Mainois III AG  et al Availability of Antibiotics for Purchase Without a Prescription on the Internet Annals of Family Medicine vol 7 (5) 2009

Powered by Labrador CMS