Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
 • DM Pharma
 • Abonnere
 • Annonsere
 • Kontakt oss
 • Nyhetsbrev
 • RSS
 • Facebook
 • Twitter
 • Ledig jobb
 • Logg inn
Artikkelbilde
EØS-utdannede leger er bekymret for at de ikke skal få autorisasjon i i tide. Illustrasjonsfoto: Colourbox

Hdir-sommel: Leger frykter de ikke rekker å få autorisasjon i tide

Leger som uteksamineres fra andre EØS-land i sommer frykter de ikke får svar fra Helsedirektoratet i tide så de kan begynne å jobbe.

Publisert: 2018-08-14 — 09.28
Denne artikkelen er over tre år gammel.

Legene som har sin utdanning fra ett av de andre EØS-landene, har studentlisens, og må søke om autorisasjon i Norge, hos Helsedirektoratet. (Hdir).

Tre måneders ventetid?
Men nå skriver Legeforeningen i et brev til Hdir at de har fått mange henvendelser fra leger som er bekymret for at de ikke vil får svar på autorisasjonssøknaden før studentlisensen utgår om to uker, den 1. september.

Til Dagens Medisin opplyser Legeforeningen at over 30 leger har henvendt seg til dem de siste dagene.

– Legene har opplyst til oss at de har fått informasjon fra Helsedirektoratet at det må påregnes en saksbehandlingstid på tre måneder, noe som innebærer at de ikke vil få autorisasjon før oppstart. Henvendelsene gjelder både leger som skal starte LIS1 rundt 1. september 2018 og leger som skal starte i andre jobber som krever autorisasjon, skriver Legeforeningen i brevet.

Hdir: – Jobber så raskt vi kan
Legeforeningen opplyser videre at de tidligere, senest i fjor, har tatt kontakt med Hdir om den lange saksbehandlingstiden, og at Hdir da lovet bedring.

– Får ikke legene autorisasjon innen 1. september kan dette få store konsekvenser, som forsinkelser i utdanningsløpet, økonomisk tap for den enkelte lege, og økonomiske og administrative problemer for sykehus, kommuner og andre aktuelle arbeidsgivere.

På spørsmål fra Dagens Medisin om det er tilfelle at saksbehandlingstiden er tre måneder, svarer Helsedirektoratets Anne Farseth:

– Vi arbeider så raskt vi kan og prioriterer alle disse søknadene med sikte på å ha søknadene ferdig behandlet innen 1. september. Det er svært viktig at studentene sender inn sin søknad om autorisasjon så snart de har fått diplom.

 

 

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

OBS! Du må logge inn for å kommentere

Bli medlem
 • Ida 16.08.2018 01.57.59

  På tide å forstå at systemet må optimaliserer og forandres !! Når kan noen med kompetent overblikk og kreativit ta OVER og fikse på arbeidsmetoden deres? Dette skulle være fungerende i 2018. Skuffet over Norge..

 • Perine 15.08.2018 18.01.18

  Ikke vær sikker på at det tar 3 mnd ;) det tar faktisk gjerne langt lenger - og det med diplomer fra utdanningsinstitusjoner som alltid tidligere har resultert i norsk godkjenning - så det skulle være «plankekjøring». Og når man først får godkjenningsvedtaket ser man at det faktisk også var plankekjøring de drev med - som IKKE burde tatt maaaange måneder. Men legene er heldige som har fagforeningen i ryggen. Da blir de nok prioritert.

 • Maktmisbruk 14.08.2018 20.22.10

  For en maktposisjon H.dir utviser mot unge norske helseprofesjoner ved å pine, stresse og plage lisens embets helsepersonell som Norsk helsevesen trenger. Det kan se ut til at H.dir herjer stygt med ungdommers liv.

 • Student 14.08.2018 17.41.02

  Flott at legene har en ansvarlig forening som stiller opp for medlemmene sine. Man så helt andre tilstander fra psykologforeningen da psykologene opplevde lang behandlingstid. Helsedirektoratet har i EØS saker kun lov til å bruke 3 måneder på å behandle autorisasjonssøknader for leger og 4 måneder for psykolog. I mange tilfeller i ELTE-saken har myndighetene brukt over 20 måneder, uten noe som helst støtte fra psykologforeningen som de var medlemmer av. Presidenten i foreningen hevdet at de ikke kan si noe om autorisasjonssaker, samtidig gikk de ut og støttet Hdir. De burde se til legeforeningen og se om de kan lære noe derfra

 • Gå sakte aksjon? 14.08.2018 15.44.07

  Autorisasjonssakene i H.dir og deres saksbehandlingstid og feil er dessverre ikke noe nytt, spesielt innenfor EØS. Kan nesten virke som H.dir har en «gå sakte» aksjon mot embetsprofesjoner innen helse utdannet i EØS. Bra legeforeningen følger opp berørte i egen profesjon.

Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!