VARSLER TILTAK: - Det er enighet om at ventetiden bør ned, sier Jan Frich, direktør for medisin og helsefag i Helse Sør-Øst. Arkivfoto: Vidar Sandnes Foto:

– Jobber med å kutte ventetiden

Flere tiltak er igangsatt og ventetiden er redusert til 24 uker, opplyser direktør Jan Frich i Helse Sør-Øst.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Helse- og omsorgsdepartementet (HOD) reagerer på at ventetiden for pasienter med alvorlig spiseforstyrrelse er svært lang i Helse Sør-Øst. I vår var ventetiden for barn og unge syv måneder.

– Det er viktig at barn og unge med alvorlige spiseforstyrrelser har et godt tilbud, og vi er kjent med at lang ventetid har vært en utfordring ved det høyspesialiserte tilbudet ved Regional seksjon for spiseforstyrrelser (RASP) ved Oslo universitetssykehus, sier Jan Frich, direktør for medisin og helsefag i Helse Sør-Øst RHF.

Styrker bemanningen
Helseforetaket erkjenner at ventetiden må ned.

– Det er enighet om at ventetiden bør ned. RASP presenterte i mai 2018 en plan for hvordan seksjonen skal arbeide systematisk med å få redusert ventetiden for innleggelse i barne- og ungdomsenheten. Planen omhandler tiltak som styrket bemanning, bedre bruk av kapasiteten og nye rutiner for oppfølging av pasientene. RASP har også styrket responsteamet som bistår behandlere og team lokalt.

Ventetiden per august for innleggelse på barne- og ungdomsenheten er 24 uker, og 11 pasienter står nå i kø, opplyser Frich. Ventetiden er altså kuttet noe fra april, da ventetiden var oppe i 31 uker. For voksne er ventetiden nå 23 uker, ifølge data fra Helsenorge.no.

Får behandling lokalt
– Helse Sør-Øst RHF har gjennomgått tiltak og planer og mener at fagmiljøet ved Oslo universitetssykehus arbeider målrettet for å redusere ventetiden. Noen pasienter har selv ønsket å utsette innleggelse i den regionale enheten, noe som vil påvirke den gjennomsnittlige ventetiden, sier Frich.

Han understreker RASP er et høyspesialisert tilbud for de alvorligste tilfellene og deres familier, og skal være et supplement til det øvrige behandlingstilbudet i regionen.

– De som er henvist til RASP har behandlingstilbud lokalt i påvente av en eventuell innleggelse i den regionale enheten. RASP arbeider dessuten med å veilede og støtte de lokale behandlerne og teamene runde de som er på ventelisten til det regionale tilbudet, blant annet gjennom et eget responsteam, sier han.

Powered by Labrador CMS