Nye løsninger må til

Primærhelseteam handler om å ta befolkningens behov for helse og mestring på alvor. Det kan ikke vente.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Innlegg: Eli Gunhild By, forbundsleder Norsk Sykepleierforbund

NOEN ganger må vi tenke nytt for å kunne møte nye og flere oppgaver - og ikke bare gjøre mer av det samme. Det er det primærhelseteam dreier seg om.

Les også: Feil medisin til syk fastlegeordning

Mange skal leve sine liv med kroniske sykdommer. Behovet til den enkelte pasient og bruker skal stå i sentrum og tjenestene må være tilgjengelig og virke sammen.  Det handler om god pleie, omsorg, rehabilitering, læring og mestring. Vi skal tenke mere helhet og nye tilnærminger. Det vil være en nøkkel for å møte økende behov i befolkningen.

ØKT TRYKK. Samhandlingsreformen og de demografiske endringene har medført et økt trykk både på sykepleiere og allmennlegene i kommunene. Det krever at vi i enda større grad setter oss sammen for å bruke vår kompetanse i samarbeid til det beste for befolkningen. Forsøkene med primærhelseteam vil ikke være løsningen verken på legemangel eller sykepleiermangel. Men de kan bidra til bedre samhandling i de kommunale tjenestene. Særlig overfor skrøpelige eldre og de store voksende kronikergruppene. Det er en gevinst vi ikke skal vente med å hente.

Les også: Flere spor for en bedre fastlegeordning

Det er viktig i en velferdsstat at felleskapets ressurser disponeres best mulig. Både sykepleietjenesten og fastlegeordningen trenger å tilføres ressurser. Det er det behov for i hele den kommunale helse- og omsorgstjenesten.

PÅ SPORET. Vi må aldri glemme at det er befolkningens behov for helse- og omsorgstjenester som må være utgangspunktet for hvordan vi organiserer tjenestene. Det vil i fremtiden være behov for flere allmennleger i kommunene. Det vil også være behov for flere psykologer, helsesekretærer, ergoterapeuter, fysioterapeuter, sosionomer, vernepleiere, sykepleiere og helsefagarbeidere, for å sikre befolkningen nødvendige helse- og omsorgstjenester.

Les også: Fastlegeordningen trenger fastleger

Med primærhelseteam tror jeg virkelig vi kan være på sporet av en tjeneste til beste for befolkningen. Jeg håper at vi nå sammen kan se frem til resultatene av pilotene. NSF lover at vi skal følge arbeidet tett.  Vi er klare for en videre konstruktiv debatt når erfaringene med pilotene etter hvert viser seg.

Powered by Labrador CMS