Flere spor for en bedre fastlegeordning

Primærhelseteam er ikke hele svaret. Derfor jobber departementet i flere spor samtidig – og i god dialog med partene. Det er behov for flere fastleger og terskelen for å komme inn i fastlegeordningen, må bli lavere.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Innlegg: Maria Jahrmann Bjerke, statssekretær i Helse- og omsorgsdepartementet (HOD)

FASTLEGE OG Ap-politiker Marit Karlsen i Kautokeino skriver i sitt innlegg i DM torsdag 31. mai, under overskriften «Feil medisin til syk fastlegeordning» at jeg og Helse- og omsorgsdepartementet (HOD) – med visjonen om primærhelseteam – undergraver pasientenes behov for fastleger i primærhelsetjenesten.

Les også: Hvorfor er jeg fortsatt fastlege?

Karlsen hevder at i primærhelseteam skal legenes tid med pasienter, blant annet de mest komplekse, multisyke pasientene og dem med kronisk sykdom, reduseres. Legene skal bruke mer tid på møter og å godkjenne tiltak samt å reversere tiltak som sykepleiere har startet uten nødvendig kompetanse.

Jeg må si at jeg synes dette er trist lesing. Karlsen kan ikke ha satt seg inn i hva som er formålet med et primærhelseteam – og hvordan et primærhelseteam skal jobbe.

Les også: Kommunene tar ansvar

OPPGAVEOVERFØRING. Det er et faktum at de komplekse, multisyke pasientene med store behov, og dem med kronisk sykdom, i dag ofte får for dårlige tjenester av fastlegene. Dette oppfatter jeg at Legeforeningen er enig i. Derfor har vi, i utformingen av piloten, prioritert tilbudet til disse gruppene. Dette er gjort i dialog med Legeforeningen, som støtter prosjektet.

I piloten skal sykepleiere overta oppgaver knyttet til oppfølging der legenes kompetanse ikke er nødvendig, samt koordinering og møter, nettopp for at legene skal kunne bruke mer tid på de med komplekse medisinske problemstillinger. Jeg foreslår at Karlsen leser Helsedirektoratets grunnlagsdokument for piloten, Rapport IS-2656.

I FLERE SPOR. Vi har utfordringer tilknyttet dagens fastlegeordning. Det tar jeg på alvor. Primærhelseteampiloten vil gi viktige erfaringer og kunnskap, både om endrede arbeidsformer, arbeidsdeling og finansiering.

Men primærhelseteam er ikke hele svaret. Det har jeg aldri ment. Derfor jobber jeg og HOD i flere spor samtidig og i god dialog med partene. Det er behov for flere fastleger og terskelen for å komme inn i ordningen må bli lavere. Derfor gir vi tilskudd til rekruttering, herunder til nyetablerte leger med 0-lister.

FLERE UTREDNINGER. Vi må også modernisere ordningen. Nye arbeidsformer, arbeidsdeling og digitalisering er her viktige elementer. Som grunnlag for dette har vi satt i gang flere større utredningsløp, blant annet den evalueringen Stortinget har besluttet.

De større endringene vi skal gjøre i fastlegeordningen, skal ta utgangspunkt i et godt kunnskapsgrunnlag. Pilotene vi nå gjennomfører, bidrar til dette.

Ingen oppgitte interessekonflikter

Kronikk og debatt, Dagens Medisin 12/2018

Powered by Labrador CMS